Доц. Киселова: Няма да се стигне до гласуване на кабинет

Колкото и добри да са кандидатите, няма да получат подкрепа с мандат на ГЕРБ

Новини
21:45 - 12 Декември 2022
6207
Доц. Киселова: Няма да се стигне до гласуване на кабинет

Известен наш специалист по конституционно право обяви какъв е шансът лекар да стане министър-председател на страната.

"Тъй като правителството се избира с обикновено мнозинство, при наличие на по-малко от 240 народни представители 115 гласа ще бъдат достатъчни, за да бъде избрано правителство. Да кажем, че гласовете може би са 114, тъй като не знаем дали г-н Пеевски ще дойде на работа. Може и г-н Вигенин да знае, че има някого в командировка и затова да е сложил числото 115", заяви специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ накрая ще се стигне до избор между черното и бялото и някои ще подкрепят изцяло, а други категорично ще кажат, че колкото и добри да са кандидатите, няма да получат подкрепа с мандат на ГЕРБ.

"Част от кандидатите, които са по-малко известни, са втори и трети ешелон на ГЕРБ, тъй като те в различни формати на първи, втори или трети кабинет на г-н Борисов са били зам.-министри, т.е. те са работили с титулярите, които в момента са депутати в НС. Има няколко кандидати, които са по-публично известни, били са в миналото правителство на ръководни длъжности, т.е. познават администрацията и е търсена симбиоза между хора, които няма да се загубят по коридорите на властта и ще могат да представят по-човешко лице на ГЕРБ", посочи доц. Киселова.

Според нея проблемът не е, че част от хората са работили с ГЕРБ, а в модела, който сме наблюдавали 12 години. 

Тя смята, че ако имаше шанс за правителство, то кандидатът щеше да бъде самият Бойко Борисов, а не да се предлага кандидат, за който останалите да си кажат, че няма много недостатъци.

"Ако трябва да резюмираме тези 2 години, всеки от нас си казва: "Какво ли мога да направя, за да се излезе от тази безизходна ситуация", защото на всички вече ни омръзна постоянно да се питаме ще има ли правителство, или отново да броим връчването на мандатите. Има и въпроси, по които не бива да се правят отстъпки", акцентира гостът.

Тя отбеляза, че двама от кандидатите за министри са колеги на проф. Габровски от "Пирогов", а именно министрите на здравеопазването и на образованието.

"На образованието е акушер-гинеколог. Това сигурно е добър специалист в областта на медицината, но образованието ни има много сериозни проблеми. Всъщност те сигурно започват с раждането, но средното образование е много сериозна проблематика", подчерта доц. Киселова.