Доц. Киселова: Вот на недоверие няма да свали служебния кабинет

Само президентът може да назначава и уволнява министри, припомни преподавателят по конституционно право

Новини
17:05 - 17 Април 2024
1827
Доц. Киселова: Вот на недоверие няма да свали служебния кабинет

Дори и да станем свидетели на задвижване на такава процедура, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Това каза преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" Наталия Киселова за вотът на недоверие към служебното правителство. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.

"Всъщност исканията на опозицията са 2 - президентът да смени министър-председателя на служебното правителство, което е възможно, и дали е възможно на служебно правителство да се упражни такъв вид отговорност като вота на недоверие. Вотът е опит на опозицията да свали правителството. Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство", обясни доц. Киселова.

Тя припомни, че органът, който назначава, е органът, който уволнява - в случая президентът.

"Дори и да станем свидетели на задвижване на такава процедура, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Президентът не е длъжен да се съобрази с това, но предвид краткото време до Великденската ваканция, вотът на недоверие по-скоро се използва, за да се обърне внимание на 2 от парламентарните групи", каза доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право обясни, че има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство и не е загубило актуалността си. Там изрично в мотивите се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие.

Много по-вероятно е президентът да не се съобрази с искането да смени служебния премиер, каза още Наталия Киселова пред БНР. Тя припомни, че когато бе съставено правителството на Димитър Главчев, бе обявено, че той единствен се е съгласил от възможните варианти.

Доц. Киселова допълни, че премиерът дължи обяснение на обществото защо иска толкова скоро смяната на 2-ма от министрите си.