Доц. Кунчев: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина

Новини
19:16 - 28 Февруари 2021
4969
Доц. Кунчев: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина

"Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина за коронавирус." Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV. Според него „зелените коридори“ ще работят пълноценно, тогава когато има достатъчно ваксини. 

'Коридорите бяха пуснати, защото се оказало, че във фазите има много хора, на които които се полага ваксина, но не я ползват. Именно, коридорите спасяват отворените флакони с ваксина, защото ако има отворени 20 ваксини, а се явят 16 души, реално други 4 от коридорите биха покрили бройката. Всички, които са получили вече първа доза, ще получат и втора", заяви още доц.Кунчев.

Главният държавен инспектор, обяви още, че производителите трябва да спазват сроковете, защото освен че са получили парите си в срок, трябва да осигурят и количествата ваксини, защото именно това е техният ангажимент.

"В България ще работим за сертификат, независимо, че на някой му се струва дискриминационно. Сертификатът би улеснил ваксинираните и преболедувалите, а останалите ще трябва да пътуват със тестове. Това обаче може да се случи едва когато ваксинацията напредне", каза още доц.Кунчев.

„Относно разпускането на мерките – като лекар смятам, че е рисково, а като човек смятам, че имаме шанс да си позволим разхлабване. Ако това отваряне, обаче повлияе на заболяваемостта, ние ще бъдем принудени да го отменим“, каза още Кунчев.