Доц. Кунчев: Може и малките ученици да минат онлайн

Новини
08:44 - 28 Октомври 2020
6872
Доц. Кунчев: Може и малките ученици да минат онлайн

Епидемиологичната ситуация се усложнява и затова се налагат новите мерки. На отделни места болниците започват да се затрудняват. Това заяви във включване по “Вайбър” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Би Ти Ви. Областните щабове и сега можели да променят мерките според заболеваемостта там. Но се налагали и мерки на национално ниво.

По повод въпроса откъде идват бройката 11 000 теста. Кунчев отговори, че лабораториите у нас не са 65, толкова са само в заповедта на здравния министър, чиито резултати се признавали в чужбина. 185 действащи лаборатории вкарвали данни в системата. Те имат капацитет дори да достигнат до 30-40 хил. теста дневно, увери инфекционистът.

Не обичам да правя прогнози, но гледам какво става в Европа, там има доста по-тежка ситуация, например Чехия, коментира Кунчев. Ако не вземаме навреме мерки можело да се случи и да имаме по 5-6 хил. положителни случая на ден.

Много е вероятно да се наложат мерки и за по-малките ученици, ако данните покажат, че е необходимо, ще преминат на дистанционна форма, обясни доц. Кунчев. Според него е възможно още затягане на мерки, но без да се стига до “локдаун”. Вечерният час не е много ефективен, но по общини ако се налага ще го има, ако го приемат общинските щабове, каза Кунчев. Ако нещата вървят така със сигурност ще има удължаване на извънредната обстановка.

Съжалявам за оставката на шефа на РЗИ д-р Данчо Пенчев, работеше по 16-17 часа на ден, но формално имаше нарушение на правилата със свалянето на карантината на президент и премиер, каза доц. Кунчев. Затова и не се правели вече изключения. Според Кунчев подбудите на д-р Пенчев били да не се пречи на държавата, но наредбата щяла да се спазва такава, каквато е написана.

Имам връчено специално предписание и съм поставен под карантина за 10 дни, обясни доц. Кунчев. Нямал никакви симптоми, вчера излязъл резултат от PCR, че е отрицателен.