Доц. Милен Любенов: Ако ПП-ДБ бяха загубили София, щеше да се стигне до падане на правителството

Новини
19:10 - 15 Ноември 2023
9879
Доц. Милен Любенов: Ако ПП-ДБ бяха загубили София, щеше да се стигне до падане на правителството

Ако ПП-ДБ бяха загубили София, това щеше да означава оставки на лидерите на партиите и съвсем закономерно щеше да се стигне и до падане на правителството. Това каза в интервю за предаването "Денят на живо" политологът доц. Милен Любенов.

"По изказването на Борисов личи, че ГЕРБ ще бъдат опозиция в София", допълни той.

Според него, вотът на недоверие е довел до обединение на управлението, а не до неговото разклащане. Доц. Любенов определи като лош избор за БСП темата на вота - "Отбрана и национална сигурност". Той е убеден, че политическите елити би следвало да се обединяват именно около тези въпроси.

"За „Възраждане“ - ясно, но БСП, която е част от политическия мейнстрийм, ако иска в бъдеще да възстанови изгубения си потенциал, трябва да се ориентира към политическия център", посочи още политологът.

"Явно най-накрая БСП е осъзнала, че остава в изолация с две партии, които не само задават лоша идентичност, но водят дебат и имат публични изяви на фона на които Нинова бледнее. Тя в никакъв случай не може да се конкурира с яркото присъствие на Костадинов или на Тошко Йорданов", коментира от своя страна политологът Румяна Коларова и определи БСП като "неатрактивен играч в грешния отбор".

Според нея, темата на вота е била "неадекватна". "За опозицията министър Тагарев е много уязвим. Избрали са министър без достатъчно популярност", добави още Коларова.

"Ако бюджетът бъде внесен такъв в парламента, това ще е един вид провокация. Логиката при това предупреждение е да се премисли и преработи преди да влезе в парламента", смята тя.

"Борис Бонев е ирационален играч, има силен комплекс по отношение на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ", посочи още политологът.