Доц. Наталия Киселова : Да намалим емоциите около решението на КС за основния закон

Новини
18:21 - 29 Юли 2024
1108
Доц. Наталия Киселова: Да намалим емоциите около решението на КС за основния закон

След като Конституционният съд върна част от поправките в основния закон и прие друга, преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова призова да се намали емоцията около решенията на съда. „Мотивите са доста дълги и трябва да бъдат осмислени", подчерта тя.

Доц. Киселова коментира и процедурата, при която президентът връчи на партия по негов избор третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Днес папката на „Дондуков" 2 взеха от ИТН. Според преподавателя по конституционно право в рамките на следващите няколко пленарни дни ще стане ясно дали партията на Слави Трифонов ще успее да върне мандата изпълнен.

„Ако ориентировъчно те представят своя кандидат за министър-председател другия понеделник, той ще има седем дни да предложи структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен", обясни доц. Наталия Киселова пред Нова.

Ако третият мандат също се окаже неуспешен, президентът трябва да започне разговори с евентуалните кандидати за служебен премиер, допълни конституционалистът. По думите ѝ първите възможни дати за предсрочни парламентарни избори са или 13-и, или 20-и октомври.