Доц. Пиргова: У нас властва същият олигархичен модел като в Русия

Новини
17:48 - 04 Март 2024
2634
Доц. Пиргова: У нас властва същият олигархичен модел като в Русия

  
В България има същия олигархичен модел като Русия и Украйна. Това каза пред бТВ политологът доц. Мария Пиргова.

„В България има същия олигархичен модел като Русия и Украйна. Какво договарят Мария Габриел и Николай Денков? Виждаме, че те нямат капацитет за това. Нямат поглед върху министрите, които просто не са техни“, коментира Пиргова.

Според нея сегашното правителство е било съставено под външен натиск, а депутати са оставени да си разиграват коня. Министрите пък били назначени от определени олигарси.

Ротацията е нещо, което не е съвсем легитимно като политическа практика, твърди тя.

„Получи се някакво съединение на партии с много различни позиции без коалиционно споразумение. Ако има такова, ще може да говорим за легитимност“, изтъкна експертът.

Според политологът Румяна Коларова Шипка става място, където най-радикалните ултраси на русофилството не само, че се събират, но и показват агресия.

„Трети март е национален празник. Беше объркано и подменено това, което е смисъл на Шипка. Всички знаем, че опълченците са се били рамо до рамо с руски, финландски и украински бойци“, добави тя.

„Председателят на парламента бе освиркан, но това не е прецедент. Кирил Петков бе замерван с топки. Голяма грешка на президента беше да се политизира Трети март, да се превръща в движение. Дали този политически проект ще се реализира под егидата на Радев няма значение. Това място трябва с общи усилия да го предефинираме.“

А според колегата ѝ доц. Даниел Смилов президентът Румен Радев трябваше да е на по-голяма висота на националния ни празник и да не допуска раздор.

„Някои хора се опитват да оправдаят путинизма, като го вкарат под политиката на Александър II, към която безспорно българският народ трябва да изпитва благодарност, защото модерната българска държава е създадена благодарение на нея“, добави той.