Доц. Стойчев: Кабинет ПП-ДБ и ГЕРБ ще има, на Борисов му е все тая с кой мандат

Бойко не иска и няма да превърне "Промяната" в заложник, не желае и да управлява, отсъди политологът

Новини
13:45 - 28 Април 2023
3181
Доц. Стойчев: Кабинет ПП-ДБ и ГЕРБ ще има, на Борисов му е все тая с кой мандат

Кабинет ПП-ДБ и ГЕРБ ще има, очевидно вече са се разбрали. Ако нямаше резултати, щяха да си мълчат като миналия път. Въпросът е как сега да се представи това пред избирателите на едните и на другите, но най-вече пред тези на ПП, защото те са най-критични към тази колаборация между двете парламентарни групи.Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю пред „Труд”.

Политологът заяви, че сценката е достатъчно омерзителна за участниците в нея, за да се играе просто ей така, ако няма нещо сигурно, някаква договорка. „Затова аз съм абсолютно сигурен, че те са се договорили за кабинет, който да мине с втория мандат, защото иначе няма как да го обяснят на гласоподавателите на ПП, ако това стане с първия мандат.

Те ще кажат – ние гласувахме да махнете Борисов и ГЕРБ, а вие ги върнахте на бял кон в управлението, като подкрепихте тяхно правителство. А сега ще стане обратното – ПП ще редят кабинет, Бойко ще го подкрепи.

Ясно беше от самото начало, че правителство няма никога да стане с първия мандат на ГЕРБ, защото избирателите на ПП няма как да го преглътнат и ГЕРБ добре знаят това. И се мисли за някакъв вариант  да се реализира вторият мандат.

Стойчев предположи, че най-вероятно професор Николай Денков ще оглави новото правителство.

На въпрос дали Христо Иванов е опция за премиер, анализаторът отвърна: „Иванов трудно ще влезе в такава конфигурация, където сто партийни лидери да му бъдат началници. Би го играл, но няма смисъл да го прави точно сега при такъв тип мнозинство, то няма да му е комфортно, защото ще бъде ясно, че това мнозинство е събрано насила, а насила хубост не става.  

Христо е достатъчно дълго в политиката и обигран, за да се жертва за няколко месеца или година или две да стане министър-председател на такъв тип кабинет на две парламентарни групи и хиляда партийни шефове, които през цялото време ще договарят някои неща които я му харесат, я не.”

Николай Денков обаче е готов за такъв тип кабинет. Той си е технократ и му е все тая от кого се състои политическото мнозинство, важното е да вървят проектите и програмите, както е по план, а той ще организира нещата, категоричен е доц.Стойчев.

Що се отнася до претенциите на лидера на ГЕРБ,  преподавателят в СУ смята, че на Борисов му е все тая с кой мандат ще бъде кабинетът и абсолютно все тая кой ще бъде вътре в този кабинет. Дори и Бойко Рашков да турят, той ще каже „добре“. За него е важно той да е в мнозинството и този кабинет да е зависим от него и пряко от неговия глас. Той затова стана и депутат.

И сега ще гледа сеира – хайде управлявайте! Защото той не иска да управлява, той иска тези, който ще управляват, да го оставят на мира. Затова иска да бъде в управляващото мнозинство. И не някакъв депутат, заврян в ъгъла, а  конституиращ фактор в държавата. Но няма да е в изпълнителната власт, за да не го плюят.”, отсъжда той.

„Кирил вика – как ще го кажем на избирателите си, Бойко вика – ами и ние как ще го кажем на нашите. На всяка тяхна простотия той слага негова контра. Но идеята зад цялата тая работа е, че ако те нямаше да правят правителство и не се бяха разбрали, нямаше изобщо да си правят труда да играят тази игра.”, обяснява в колоритен стил доц. Стойчев.

Според него Борисов няма да превърне ПП и ДБ в заложник, той и не иска това. Той просто иска да ги неутрализира по отношение на себе си и партията си. Това на първо време, да не му навредят, заявява политологът.

Сега като е вътре в къщата, щом са се оженили, няма как да го изхвърлят. Освен това той ще участва във всичко, предвидено в законодателната програма, включително и в съдебната реформа.

Това е голям успех за Борисов. Тя ще тръгне нанякъде и кой знае къде ще отиде. Важното е да не я правят те, което е най-лошият вариант, а да я правим заедно.