Догадки : Разстрелът на Алексей Петров е бил с югославско оръжие

Проверява се вероятността килърът и неговият помагач да са се насочили към съседна Сърбия

Новини
09:16 - 19 Август 2023
8927
Догадки: Разстрелът на Алексей Петров е бил с югославско оръжие

Разследващите проверяват югославска връзка в разстрела на бизнесмена и бивш агент на службите Алексей Петров, пише „Телеграф“.

Според криминалистите използваното оръжие най-вероятно е ловна карабина югославско производство „Застава“, използваща системата „Калашников“. Оръжието е с калибър 7,62 mm и на практика това е уголемен АК.

Експерти коментираха, че този вид оръжие, снабдено с добра оптика, е функционално много добро.

Този вид боеприпаси са създадени за постигане на максимален смъртоносен ефект, или с други думи - бърза смърт, обясниха експерти. Продължава да няма официална информация за версиите и причините за покушението, както и кои са предполагаемите извършител и поръчител. От МВР бе лансирано единствено, че се работи по версии, свързани с отмъщение или финансови дългове.

Проверява се вероятността килърът и неговият помагач да са се насочили към съседна Сърбия. Според оперативни сведения най-вероятно са се оттеглили през прохода Петрохан, след което са хванали към западната граница по един от добре разработените канали за мигранти. Не се изключва вероятността изпълнителят на мократа поръчка да е от някоя от държавите от бивша Югославия. Криминалисти определят убийството на Алексей Петров като класическо поръчково престъпление.

По информация на „Телеграф“ навиците на жертвата са били проучвани минимум два месеца, имало е предварително отиграване на ситуацията, стрелбата и пътя за оттегляне. Разследващите са категорични, че Петров силно е подценил ситуацията и не се е чувствал застрашен. Убитият се слави като един от водещите експерти по сигурност у нас. Запознати твърдят, че през годините често е сменял охраната и автомобилите, с които се е придвижвал. Самостоятелните разходки в планината, които е предприемал в последно време, очевидно показват, че е имал усещане за сигурност, което в случая се е оказало фатална грешка.