Доган искал да убие Делян Пеевски

Това твърди в показанията си пред прокуратурата основният свидетел по делото срещу Джейхан Ибрямов - Мирослав Тодоров

Новини
10:30 - 10 Октомври 2024
15578
Доган искал да убие Делян Пеевски

Ахмед Доган има намерение да убие Делян Пеевски. Това твърди в показанията си пред прокуратурата основният свидетел по делото срещу Джейхан Ибрямов - Мирослав Тодоров. Думите му нямат нищо общо с предмета на разследването, което e за подкуп, но въпреки това са сочени като аргумент, че Ибрямов трябва да остане в ареста.

Към момента той е задържан под стража за постоянно като апелативният съд в София трябва да се произнесе окончателно по мярката му. Иначе Ибрямов е обвиняем за това, че е поискал и приел подкуп от Тодоров. В замяна обещал да въздейства върху длъжностни лица от Министерството на отбраната във връзка с обществени поръчки. Кои са тези търгове към момента не е ясно.

Снимка: Агнес Методиева

Първото заседание по мярката за неотклонение срещу Ибрямов бе проведено при закрити врата. Така и не стана ясно какво точно налага тази секретност, но след това бе съобщено само решението на съда без много подробности за представените доказателства.

Заседанието обаче е било доста интересно. От свои източници Mediapool съобщи, че по време на делото прокурорът в опит да аргументира защо Ибрямов трябва да остане под стража за постоянно е избрал три цитата от показанията на основния свидетел. Един от тях е следният:

"Искам да посоча че по време на същата среща Ибрямов ми спомена, че Ахмед Доган му е казал, че нямало да е все така и че по-натам ще убият момчето като имаше предвид Делян Пеевски. Каза, че са говорили вероятно да го застрелят като ми показа с пръсти формата на пистолет, но само да намерят парите за това".

Самият прокурор подчертава, че това твърдение няма общо с обвинението. Но обяснява, че е решил да го спомене, защото цитатът е "доста смущаващ".

Към момента не е ясно дали прокуратурата ще се ограничи само с цитиране на свидетелските показания или ще започне и разследване по тях.

"Убийството" не е споменато като мотив за оставането на Ибрямов в ареста, вероятно защото наистина няма нищо общо с предмета на делото.