Доклад на МОСВ: Язовирите ни са пресушени

600 населени места у нас са с режим на водата

Новини
18:20 - 08 Септември 2024
3051
Доклад на МОСВ: Язовирите ни са пресушени

До две седмици Българският ВиК холдинг и водните оператори трябва да представят пред Министерството на околната среда и водите визия и мерки за справяне с водната криза. Това включва рехабилитация на мрежата, както и предложения за евентуално алтернативно водоснабдяване.

Справка на страницата на екоминистерството показва, че към момента в повечето язовири има сериозен спад на водните количства, съобщава БНТ. Специално внимание от МОСВ обръщат на язовирите "Камчия", "Ясна поляна", "Асеновец", "Тича", "Калин" и "Карагьол". Според справката за разпределение на водите за септември част от тях са 80% празни.

"В момента виждаме един доста дълъг засушлив период, който имаме още от началото на годината, с едно кратко прекъсване през май. 600 населени места вече са на воден режим, не че преди не сме имали такова засушаване, имали сме даже по-тежки, но това засушаване съвпада с високи температури, най-топлото лято до момента. Всичко това са фактори, които водят до по-сухо, по-пожароопасно и по-безводно време. В момента сме в една поредица от години, които са или новата най-топла или е в топ две три на тази класация", заяви Симеон Матев, климатолог.