Доктора приключи бляскавата си кариера

Валентино Роси завърши в Топ 10 за Гран При на Валенсия

Спорт
23:47 - 14 Ноември 2021
6094
Доктора приключи бляскавата си кариера

Легендата на мотоциклетния спорт Валентино Роси се сбогува с надпреварите в MotoGP с десето място в Гран При на Валенсия, което сложи край и на сезон 2021 в кралския клас.

На „Рикардо Тормо“ Доктора направи една от най-добрите си квалификации за годината и потегли от десетата позиция. В самото състезание той успя да запази своето място, подпомогнат и от отпадането на Алекс Ринс в средата на дистнацията. Самият Роси заяви след края на последния си старт, че за него е било важно да се сбогува с любимия си спорт с финал в топ 10.

„Беше много, много специален уикенд. Не очаквах да е така. Бях малко притеснен за моя последен уикенд в кариерата защото винаги мислиш за този момент много време и не знаеш как ще се чувстваш. Дали ще си концентриран в състезанието и дали ще си тъжен.

„Уикендът обаче беше страхотен още от четвъртък. Бях изненадан по много начини. От всичките ми мотори, с които спечелих титли и пилотите, които носеха мои каски. Беше много емоционално. Получих огромна подкрепа и уважение от всички в падока и пилотите в MotoGP.

"Резултатите ми направиха уикенда още по-хубав. Карах страхотно вчера, а след това финиширах в топ 10. Това означава, че завършвам кариерата си сред десетимата най-добри пилоти в света. Това беше важно за мен. Означава много и мога да използвам този резултат дълго, защото ще мога да казвам, че съм бил в топ 10 в последния си старт в MotoGP“, заяви легендарният италианец.

В своята славна кариера, започнала през далечната 1996 година той има записани общо 115 победи, 235 подиума, 65 полпозиции, 96 най-бързи обиколки и 6357 точки в 432 състезания във всички класове. Той също така има и девет световни титли, като цели седем от тях са в кралския клас в периода 2001-2009.