Домакински съдии в Бундеслигата заради коронавируса

Спорт
21:34 - 11 Април 2020
2021
Домакински съдии в Бундеслигата заради коронавируса

Германската футболна лига продължава активна подготовка за евентуален рестарт на Бундеслигата на 9 май. Лигата вече направи детайлен план как двубоите биха могли да се провеждат без публика и с минимален брой служебни лица на стадионите.

Важни промени с оглед на пандемията от коронавирус ще има и при съдиите, които също вече се готвят за скорошно подновяване на първенството в Първа и Втора Бундеслига.

В тайна видео конференция директорката в Германския футболен съюз Хайке Улрих и шефът на съдиите Лутц Фрьолих са информирали реферите за важните промени.

Най-ключовата е свързана с регионалното разпределение на нарядите. До момента съдиите нямаха право да свирят мач в своя роден град или изобщо район. Причината бе да бъде избегнато евентуално предпочитание на отбора от родното място. Това обаче ще бъде изцяло премахнато при рестарта. Дори обратното – съдиите ще получават максимално наряди на регионален принцип, за да не пътуват много във времената на коронавирус.

Това ще рече, че мюнхенецът Феликс Брих вече приоритетно ще свири домакинствата на Байерн, а берлинчанинът Мануел Грефе тези на Херта и Унион.

Другото много важно за германските съдии е, че ще свирят само тези, които желаят да го правят, тоест няма да има принуда. Съдиите, които свирят, ще получават стандартните 5 хиляди евро на мач, но пък твърдата годишна заплата (между 60 хиляди и 80 хиляди евро в зависимост от опита) ще бъде получена в пълната си цялост и от тези, които предпочетат да не свирят заради пандемията.