Домовете у нас не стигат за всички малтретирани жени

В 11 области няма нито един действащ кризисен център

Новини
18:27 - 25 Ноември 2023
3674
Домовете у нас не стигат за всички малтретирани жени

Съществуващите кризисни центрове в страната са недостатъчни за осигуряване на закрила на големия брой малтретирани жени и деца. Това заявиха от международната организация за подкрепа на жените "Зонта Интернешънъл клуб" по време на кампанията "Не на насилието над жени и деца", която се проведе в Бургас. Тя се организира за 19 път в морския град и е посветена на Международния ден за борба срещу насилието над жени – 25 ноември, предава БНТ.

В областните градове в страната кризисните центрове са само 13, като по-голямата част от тях се управляват от НПО. Данните в момента показват, че в 11 области няма нито един действащ кризисен център, в 21 области няма кризисен център за пълнолетни хора, а в 13 области няма кризисен център за малтретирани деца.

От Министерството на труда и социалната политика планират създаване на кризисни центрове във всички 28 области. От 1-ви октомври тази година два кризисни центъра – в Бургас и в Ямбол работят с финансиране от бюджета като делегирана от държавата дейност. До края на годината ще бъде разкрит още един кризисен център с 15 места в село Самуил, обл. Разград. Центърът за социална рехабилитация и интеграция в гр. Перник, който работи с жертви пострадали от насилие и трафик, ще разшири капацитета си от 16 на 40 места.

Въпросът за необходимостта от повече кризисни центрове е все по-значим като се има предвид, че през 2022 г. идентифицираните случаи на домашно насилие са 736, а 26 от тях са завършили с фатален край.

Черната статистика за първата половина на тази година сочи, че досъдебните производства са нараснали с 40%. Една от основните цели на "Зонта клубовете" е да подпомогнат работата на съществуващите кризисни центрове за защита на жени и деца от трафик и насилие, както и откриването на нови такива на територията на страната.