Дон Жуан съблазнява в Софийската опера

Премиерата на прочутата творба на Моцарт е през април

Култура
08:30 - 29 Март 2019
4063
Дон Жуан съблазнява в Софийската опера

Дон Жуан ще се вихри и ще съблазнява дамите от сцената на Софийската опера и балет. Едноименната опера от Волфганг Амадеус Моцарт ще има своята премиера в средата на април.

Операта в две действия, определена от композитора като dramma giocoso - синтез между драматично и комично, в която режисьорът и художник на спектакъла  - Уго Де Ана обещава на публиката да съпреживее чувствата на прочутия покорител на женски сърца и авантюрист Дон Жуан и на хората от близкото му обкръжение.

Това ще е поредният спектакъл на софийска сцена, който ще бъде режисиран от световноизвестния аржентинец, познат вече на българската публика с постановките си на оперите „Аида”, „ Норма” и „Самсон и Далила”. Прочутият по цял свят режисьор и сценограф  поставя спектакли в редица оперни театри, сред които „Ла Скала” в Милано, операта в Рим,  в Сантяго де Чили, Мадрид, Барселона и други. Носител е на редица награди за най-добър режисьор и на отличия за сценография и костюми.

Режисьор на "Дон Жуан" е аржентинецът Уго Де Ана


В образа на благородника изкусител Дон Жуан от Севиля ще се редуват  солистите Вито Прианте и Петър Найденов. Изпълнителите работят със световноизвестната оперна прима Анна Томова – Синтова, изиграла едни от най-запомнящите се персонажи в оперното изкуство – Норма, Тоска, Турандот, Дона Анна в операта „ Дон Жуан ” на Моцарт.

Работата й с артистите е част от намерението на директора на Софийската опера и балет – академик Пламен Карталов за създаване на студия, в която певците да могат да усъвършенстват уменията си, като взаимстват опит от изтъкнати оперни певци.

Операта „Дон Жуан” на Волфганг Амадеус Моцарт е смятана за първия голям образец в музикалната история, на оперна в която умело се преплитат драматични и комични ситуации. Самият Моцарт определя тази своя творба като – весела драма в основата на сюжета на която стои историята за Дон Жуан – прелъстител и покорител на женски сърца.

История, дала повод за създаване на множество литературни и музикални произведения, но обрисувана най-добре според критиците именно в операта на Моцарт. Работата по създаването й композиторът започва през месец май 1787 година в Прага, заедно с либретиста Лоренцо Да Понте.

Тя е завършена напълно през септември същата година, а месец по-късно – през октомври е и премиерата, която преминава при невероятен успех  в Прага.

Интересна подробност около операта „ Дон Жуан ”, споменавана често когато се говори за създаването и, е че увертюрата към нея Моцарт е написал в деня на самата премиера. Това обаче не пречи музикалната критика да е единодушна, че това е една от най-хубавите оперни увертюри на композитора.

В София „Дон Жуан“ се играе за първи път през 1930 г. Диригент е Херман Щанге, а постановката е на Николай Веков.