Доналд Тръмп размаза Байдън в първия дебат

Милиардерът излезе солиден победител, демократите умуват дали да не сменят кандидат президента си

Новини
07:53 - 28 Юни 2024
18523
Доналд Тръмп размаза Байдън в първия дебат

Доналд Тръмп нанесе съкрушителен удар върху амбициите на Джо Байдън и подкрепящите го демокарати за втори негов президентски мандат, побеждавайки категорично в първия предизборен дебат чежду двамата, излъчен по CNN тази сутрин в 4 ч. българско време.

За първи път в историята на публичните телевизионни дебати, този се състоя без публика - в залата бяха само двамата модератори Джейк Тапър и Дана Баш. 

Дебатът протече при постоянна размяна на взаимни нападки, но ясно си пролича, че Джо Байдън е в изключително лоша кондиция, а Тръмп го засипа с обвинения, на които президента ве можа да отвърне адекватно. Доналд Тръмп посочи опонента си като виновник №1 за войната в Украйна, нарече го „неудачник“ и се зарече, че още преди да стане президент, ще инициира преговори за мир между Путин и Зеленски.

Представянето на Джо Байдън на първия пряк дебат с Доналд Тръмп беше толкова слабо, че предизвика паника сред демократите - от върховете надолу, описвана минути след края на студиото на Си Ен Ен като „Имаме голям проблем!“.

След видяното на дебата съмненията дали президентът Байдън може да управлява ефективно още четири години и половина (в края на евентуален втори мандат на 20 януари 2029 г. той ще е на 86 години) възродиха спора трябва и възможно ли е да има нов кандидат на демократите за Белия дом.

Гласът на 81-годишния президент още в началото беше дрезгав и слаб, а представянето му ставаше все по-неубедително, като в средата на дебата по водещи издания в САЩ се появиха заглавие "Това е все по-мъчително да се гледа".

Единодушното мнение на анализаторите е, че Тръмп излиза солиден победител от дебата, останал е фокусиран върху посланията си, не се е нахвърлял с лични нападки, които щяха да го накарат да изглежда психически нестабилен, а внушаваше, че може да бъде следващият президент на САЩ. При това го е постигнал не защото е предложил нещо ново и убедително, което да привлече нови избиратели, а защото Байдън си нанесе огромна щета.

Унижението за Байдън е още по-голямо предвид факта, че той се беше затворил за седмица на „тренировъчен лагер за дебата“ със свои съветници в президентската резиденция в Кемп Дейвид в планините на западен Мериленд - знак колко важно беше събитието в четвъртък вечер за кампанията му. Но това не се отрази на представянето му, единодушни са критици сред демократите, независимите и републиканците.

Дебатът в Атланта беше първата среща лице в лице между Тръмп и Байдън в настоящата кампания. Вторият дебат между двамата е насрочен за 10 септември.