Доналд Тръмп: САЩ подкрепят Израел , работете за мир!

Американският президент призова за прекратяване на ракетния обстрел

Новини
08:34 - 06 Май 2019
2409
Доналд Тръмп: САЩ подкрепят Израел, работете за мир!

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за прекратяване на ракетния обстрел на Израел от ивицата Газа и заяви подкрепа за еврейската държава от страна на Вашингтон, предадоха информационните агенции.

"Тези терористични действия срещу Израел няма да ви донесат нищо друго освен още страдания", посочи Тръмп в Туитър, обръщайки се към народа в ивицата Газа.

"ПРЕКРАТЕТЕ насилието и работете за мир - това е възможно!", написа американският президент.

"Ние подкрепяме на 100 процента Израел в защитата на неговите граждани", посочи още американският президент.

Палестински радикали от ивицата Газа изстреляха срещу Израел над 600 ракети от 4 май, като 150 от тях бяха прехванати от противоракетната система "Железен купол". В резултат на обстрела загинаха четирима израелски граждани, а още няколко бяха ранени.

Израелската армия нанесе ответни въздушни удари по около 300 цели в ивицата Газа, при които по последни данни са загинали 20 палестинци, включително две бременни жени и две бебета.

В същото време генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъжда най-остро ракетния обстрел от ивицата Газа и следи последния развой на събитията с "дълбока тревога", се казва в изявление на ООН, цитирано от АП.

В изявлението се посочва, че генералният секретар на ООН призовава страните в конфликта да покажат максимална сдържаност, незабавно да намалят напрежението и да се върнат към договореностите от последните няколко месеца.