Дончев и Каракачанов: Няма да искаме оставката на Радев, той иска цялата власт (НА ЖИВО)

Вицепремиерите похвалиха полицията и помолиха протестиращите да не ги провокират

Политика
16:44 - 11 Юли 2020
2654
Дончев и Каракачанов: Няма да искаме оставката на Радев, той иска цялата власт (НА ЖИВО)

Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов дадоха изявление за медиите днес в Министерския съвет. Поводът - ескалиращото напрежение и днешните протести в "Росенец", както и поредното изявление на президента Румен Радев, който поиска оставка на кабинета.

"За мен няма нищо по-болно от това едни българи да бият други българи без значение каква е причината. Затова искам да започна с благодарност към българските граждани, които протестират, без да нарушават обществения ред. И специална благодарност към българските полицаи, си изпълняват задължения. Не, няма да има огледална реакция след изявлението на президента. Не, няма да кажа, че правителството иска оставката на президента, това би ни вкарало в още по-голяма криза. До края на мандата му има една година и държа той да си го изкара. Не очаквайте от мен да хуля президентската институция", попита Дончев.

"Кога правителството се превърна в мафия? Когато прокуратурата повдигна обвинение към съветниците на президента. И второ - какво поиска днес г-н президентът? Поиска цялата власт, защото конституционната процезура следва служебно правителство без парламент."

"Човек който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие. Политическият екстремизъм, който г-н Радев се опитва да практикува, е опасен за държавата. Бихме искали да призовем да излезем от диалога с личностните нападки и да се върнем към диалог на институциите. Защото това, което се случва, тревожи българските граждани. Ако на някой демокрацията не му е по мярка, да има доблестта да излезе и да каже това. Това правителство е законно избрано и в този смисъл призиви за метежи, за това как трябва да бъдат изметени хората от правителството, как трябва да бъдат арестувани, ни напомнят за други практики, за друго време", заяви социалният министър Деница Сачева.

Според Красимир Каракачанов в България институциите воюват доста често вместо да са ръка за ръка в полза на обществото.

Имотът в Росенец е продаден по времето на Иван Костов, а по времето на Орешарски е узаконен, разкри Каракачанов.  Радев призова полицаите да не изпълняват разпорежданията, но не призова организираните провокатори да не атакуват съвсем съзнателно полицаите.

"Протестирайте, но не провокирайте полицията. Българският полицай не е враг на обществото. Призовавам и българските полицаи да бъдат толерантни. Когато сме били разделени, нищо добро не се е случило на България. Призовавам за диалог, а не за омраза", каза още Красимир Каракачанов. 

Каракачанов завърши с това, че на симпатизант на ОП са предложени 50 лева, за да участва в протестите в защита на Румен Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!