Дончев: Тежките протоколи ще затруднят изборите

Приетият от ЦИК документ ще доведе до грешки и забавяне на отчитане на гласовете, предупреди вицепремиерът

Новини
14:34 - 25 Март 2021
3755
Дончев: Тежките протоколи ще затруднят изборите

Вицепремиерът Томислав Дончев алармира за казус "извън контрола на правителството и Народното събрание", който щe затрудни и усложни изборния процес, по-конкретно броенето и отчитането на гласовете.

Чисто визуално хората от секциите биха се объркали от това как изглежда новият протокол. В хоризонтален вид протоколът на Централната избирателна комисия (ЦИК) е объркан и неясен. Той е много труден за работа в СИК и РИК, заяви на извънреден брифинг той.

Този протокол, който бе приет от ЦИК, би довел до много грешки, обърквания и забавяне на отчитане на изборните резултати. Недействителните гласове са оставени пред действителните, които се отбелязват в 9 графи.", отбелязаха от ГЕРБ. 

Като проблем бе отчетен и въвеждането на преференциите.

„Участваме повече от 15 години в избори – печелили сме, случвало се е и да губим. Не си спомням някога да се оплакваме от организация. Като начало това е патент на губещите. По темата сме пазили мълчание седмици назад по една основна причина – за нас е от съществено значение изборният процес е важно да не бъде дискредитиран“, каза Дончев. 

От ГЕРБ зададоха и два много важни въпроса: „Как това нещо ще бъде свършено в някакъв нормален срок? В нормален час?“.

„Днес трябва да зададем много ясен въпрос: „Чия е отговорността? Протоколът е изготвен от Емил Войнов - член на квотата на БСП от ЦИК. Той бе и председател на комисията на избор на председател на БСП. Той ли ще отнесе отговорност за това, което е възможно да се случи в изборния ден, изборната нощ и следващите няколко дни.

Има ли умисъл в действията на Емил Войнов? Дали това не е целенасочен удар срещу прозрачността на изборния процес? Нека си припомним, че на предишните избори неговата дъщеря, която участва в изборите, бе взела със себе си вкъщи оригиналния протокол на секционната комисия и му го предаде. Той пък направи опит да се проведе дискусия с една единствена цел - да се внесе съмнение в изборите“, заяви Красимир Ципов.