Донев освободи регионален заместник-министър

Захари Христов напуска поста по собствено желание

Новини
17:48 - 02 Декември 2022
4327
Донев освободи регионален заместник-министър

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев от длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е освободен Захари Христов.

От Министерския съвет уточняват, че той напуска поста по собствено желание.

Захари Христов е спряган за протеже на мултимилионера Георги Гергов. Миналата година кръгът, който го лансира, упорито се опитваше да го наложи за титуляр на поста регионален министър на мястото на популярната към онзи момент арх. Виолета Комитова (на снимката), но в крайна сметка не успя.

Захари Христов беше заместник-министър на регионалното развитие в предходното служебно правителство на президента Румен Радев.

Миналата година Христов от пловдивското с. Ягодово беше отстранен като заместник-министър от бившия служебен премиер Стефан Янев, който тогава не даде публично обяснение за решението си.

Според източници от Министерски съвет причината Захари Христов да се сбогува с поста си на заместник-министър по време на второто служебно правителство на Янев са сигнали от строителни фирми за съмнителни практики. Твърди се, че той се опитвал да ходатайства за извършване на плащания към определени фирми за сметка на останалите, а според някои публикации в интернет комисионата за услугата е била 10%.