Донев: Пенсии ще има , ще предложим удължаване на бюджет 2022 г

Удължителният закон ще действа до края на лятото, но след това не върши работа, каза служебният премиер

Новини
12:47 - 28 Май 2023
2966
Донев: Пенсии ще има, ще предложим удължаване на бюджет 2022 г

Следващата седмица служебното правителство ще предложи на Народното събрание удължаване на бюджет 2022. Това заяви по Нова телевизия тази сутрин служебният премиер Гълъб Донев. Стъпката е очаквана, тъй като вече е пределно ясно, че няма как да се приеме бюджет 2023 до 10 юни, когато изтича срокът на действие на сегашния удължителен закон. Вече един месец депутатите не успяват да се организират и да започнат обсъждането на бюджета, нито пък има редовно правителство, което да го изпълнява.

"Пенсиите за юни ще бъдат изплатени по план и навреме", увери Гълъб Донев. Проблемът обаче не е с пенсиите за юни, а с увеличението през юли. В сегашния си размер тези плащания би следвало да са гарантирани, но при удължаване на миналогодишния бюджет няма да има средства за заложеното в Кодекса за социално осигуряване осъвременяване от 1 юли с 12%.

След 10 юни, ако останем въобще без бюджет, Законът за публичните финанси ни задължава да харчим само в рамките на бюджетните лимити от предходната година, но не повече от събраните приходи. Т.е. всеки месец да харчим само толкова, колкото сме събрали като приходи същия месец", обясни наскоро икономистът Георги Ангелов пред СЕГА.