ДОСИЕ: Агент Михайловски рапортува на ДС: Георги Парцалев е педераст

Култура
17:00 - 23 Януари 2020
19604
ДОСИЕ: Агент Михайловски рапортува на ДС: Георги Парцалев е педераст

Георги Парцалев е педераст. Това донася през 1955 г. на Държавна сигурност агент под името „Михайловски“. Доносите, писани срещу любимия народен комик, лъснаха след неотдавнашното разсекретяване на досието му. Любопитните и в същото време нелицеприятни подробности от доносите са разкрити в документалния филм на БНТ „Досието на смеха“, чиято телевизонна премиера бе в сряда вечерта.

Дocиeтo му c пeчaт "Cтрoгo ceкрeтнo“ cъдържa десетки дoкумeнти oт cрeдaтa нa 50-тe дo нaчaлoтo нa 60-тe, кoитo рaзкривaт нeпoдoзирaни тaйни oт биoгрaфиятa нa звeздaтa oт "C дeцa нa мoрe“ и "Тримaтa oт зaпaca“.

Досието на Парцалев е свидетелство на времето, което показва как Държавна сигурност е наблюдавала определени актьори, дори целия състав на Сатиричния театър. Сценарият на филма е Весела Смилец, режисьор е Олег Ковачев.

Комунистическата власт смята, че преди 9 септември 1944 г. актьорът, който бил член на младежката фашистка организация „Бранник“, е възхвалявал Хитлерова Германия и Италия на Мусолини и доносничил на фашистките управници за бурните прояви на прогресивната българска младеж.

В средата на 50-те години на миналия век Държавна сигурност препоръчва Георги Иванов Парцалев - актьор в Сатиричния театър, да се вземе на отчетно-наблюдателно дело по линия на вражеската интелигенция и да се установят връзките му в София. Няколко агенти на ДС следят комика, като сред тях са актьори от самия Сатиричен театър, които вече не са между живите.

Факсимиле от досието на Георги Парцалев


Две са основните причини талантът от град Левски да попадне в полезрението на комунистическото МВР - факта, че родителите му са принадлежали към опозицията в лицето на БЗНС "Никола Петков" и сексуалната ориентация. 

"Обектът произхожда от средно търговско семейство. Бащата е член на БЗНС и като такъв е бил член на ръководството на БЗНС. Бил е също член на районното ръководство на Отечествен фронт, където работи привидно добре. Отношението му към народната власт е резервирано. Вражески прояви не е имал. Майката е домакиня, безпартийна, членува в Отечествен фронт", четем в досието на Парцалев, цитирано във филма "Досието на смеха".

В рапортите на агентите на ДС се отбелязва, че преди 9 септември 1944 г. Георги Парцалев е бил деен член на фашистката организация „Бранник“. Доносникът твърди, че заедно с негов съученик е бил ръководител на легиона. „Вземал е дейно участие в изнасянето на сказки, като е клеветил по адрес на Съветския съюз и съпротивителното движение в страната", пише един от агентите, който е наблюдавал актьора.

Характеристика на Парцалев и на семейството му, направена от агент на Държавна сигурност


„Към Парцалев винаги се гледа с подозрение. Той, така да се каже, е син на опозиционер, има сведения, че активно е подкрепял Николапетковистката опозиция през 40-те години. Самият факт, че той служи в Трудова повинност вече е един атестат за него как в номенклатурата на режима, той се е озовал в категорията „неблагонадежден“. Организацията „Бранник“ се създава със Закона за организирането на българската младеж от 1940 г., в който е описано, че организации на „Бранник“ се създават във всички средни учебни заведения. Това е почти автоматично, както Комсомола“, коментира във филма директорът на Държавна агенция "Архиви" историкът доц. Михаил Груев.

"След 9-ти Парцалев не е член на никаква политическа или масова организация. По време на съществуващата опозиция е симпатизирал на същата. При изборите за Велико народно събрание е проявявал доста опозиционна дейност. Не участва в бригадирското движение и винаги е злословил по адрес на народната власт", четем в един от доносите.

В досието му се твърди, че са правени постъпки Георги Парцалев да бъде изключен от Медицинския факултет, където е учил, като вражески елемент. "Прекъсва поради болест или заради изостанали изпити. Различните източници донасят различно. Профилът обаче е достатъчен за военна служба в мините на Мадан, в трудовашко поделение", отбелязват авторите на филма.

Ето какво донася например агент „Самуил“: „Исках веднъж да поведа разговор с Парцалев на политическа тема, но той много умело отклони разговора. Изобщо мълчалив, обажда се много рядко и винаги остро и жлъчно."

"Информатор „Михайловски“ относно изказванията и поведението на трудоваци и щатни от Сатирата на Главно управление „Трудова повинност“ цитира свой източник с предположението, че Георги Парцалев е педераст. Източникът не е виждал Парцалев да се движи с жени или да търси такава компания. Парцалев е поканил неведнъж неговия източник на чашка в компания и търси близостта му", става ясно от досието. Пак оттам разбираме, че в двора на летния ломски театър определени лица обсъждат връзките на Тито с американците, нарастващата роля на Никита Хрушчов в Съветския съюз и как привържениците на Сталин един по един поемат пътя на сенките.

При усложнена обстановка обектът е годен за остра вражеска дейност, констатират от ДС-Плевен.

Агент "Михайловски" докладва за хомосексуалната ориентация на актьора


Обект на интерес от страна на ДС са и други видни артисти от Сатирата - като Нейчо Попов например. За него е отбелязано, че на пропуски в театъра се е срещнал с мъж в тъмен сив балтон, който му предал 10-12 пакета английски и други чуждестранни цигари. Един пакет отишъл при Парцалев.

В Държавна сигурност са особено раздразнени, че актьорът е богат. „Парцалев печели много пари. Често пъти дава назаем на директора на театъра, поради което счита, че ще получи неговото съдействие да стане софийски жител", рапортува доносник на службите. В досието на комика е отбелязано, че ходи на турнета с любимото си куче и го храни с пържоли и кебапчета по ресторантите и му говори като на човек.

В досието се отбелязва, че Парцалев посещава заведения и заговаря непознати и общува с млади момчета, които се обръщат към него с „Жоро“ или „Пецо“. 

Големият комик е привлечен в прословутото дело от 1964 г. срещу интелектуалци с хомосексуална ориентация, но реално не е съден или осъден. 

"Идеята е да се съберат интелектуаци сред хомосексуалистите, които да бъдат ударени публично и които да бъдат за назидание. Парцалев се споменава сред част от обвиняемите като свидетел на защитата. Не е известно дали той се е явявал по това дело. По всяка вероятност не. Случаят е по-особен, защото към 1964 г. той вече е популярен актьор и име е то национална величина, заради което властта все пак решава, че няма полза от слагането на такива имена сред обвиняемите", коментира във филма доц. Михаил Груев.

В средата на 60-те Парцалев е свален от отчет, но материалите не са унищожени. Те се ползват от властта и от ДС до смъртта му през 1989 г.

Всеизвестно е, че големият актьор е недолюбван от върховете на властта, но е обожаван от народа. Той получава последен званието "народен артист" от актьорите от златното поколение, но пък за сметка на това е истински народен артист. 


Кадри: БНТ