Довбик пред Lupa.bg: Нося Украйна в сърцето, дано войната свърши по-скоро!

Ще дадем всичко от себе си, за да спечелим срещу Белгия, заяви нападателят на Жирона

Спорт
14:10 - 24 Юни 2024
2666
Довбик пред Lupa.bg: Нося Украйна в сърцето, дано войната свърши по-скоро!

Нападателят на Украйна и испанския Жирона - Артьом Довбик, продължава да е титуляр в националния отбор и на Евро 2024. 27-годишният футболист говори пред Lupa.bg за сезона в Ла Лига, както и за изминалите и предстоящи сблъсъци в група Е на надпреварата на Стария континент.

- Артьом, записа два мача на Европейското първенство, като започна като титуляр. В последния срещу Словакия беше заменен, но се оказа, че резервите се оказаха правилни. Защо селекционерът Серхий Ребров те извади от игра?

- Аз обяснения не мога да искам от треньора, не е и редно. Той е човекът, който определя тактиката, състава, носи отговорност за всяко свое действие, а ние - на терена. Ето, че точно Роман (б.а. - Яремчук) реализира победния гол и ни остави в играта.

- Групата ви стана доста заплетена и май на нея повече й отива да бъде определена като "група на смъртта"?

- Може да се каже... Нещата са завързани, а вече всичко зависи от нас, но и от резултата в другия мач. Всичко може да стане, дано имаме късмет и да продължим напред.

- Предизвикателството е сериозно - тимът на Белгия, който беше сочен за един от фаворитите преди надпреварата. Ще успееш ли най-сетне да реализираш, тъй като не успяваш от началото на първенството?

- Просто не ми се получават нещата така, както искам. Ще дам всичко от себе си, ако треньорът ми гласува доверие.

- И да вкараш повече от Лукаку?

- А, това не мога да кажа, но ще опитам. Видяхте, че на него му отмениха няколко гола вече (б.а. - три попадения), дано и срещу нас не му върви. Все пак футболът е отборна игра и не може да се разчита на една или две фигури на терена.

- Играта ви беше коренно различна срещу Словакия, но не успяхте срещу Румъния в първата среща. Имаш ли обяснение?

- Ами, може би срещу румънците бяхме малко пренавити, искахме да стартираме с победа, а стана точно обратното. Имахме добри положения, но не реализирахме - нещо, което стори нашият противник. Тежко е, когато паднеш с 0:3 още на старта. Но показахме, че разполагаме с класа и спечелихме срещу Словакия - отбор, който преди това беше победил Белгия.

- Верни ли са слуховете, че тарторите но отбора и селекционерът Ребров са имали разговор на висок тон, като той дори е изгонен от съблекалнята?

- Интерпретации на пресата - това ще кажа. Не коментирам неща от кухнята на отбора.

- Добре, да поговорим за предстоящия противник Белгия. Какво трябва да сторите, за да спрете техните най-добри футболисти?

- Трябва да сме съсредоточени и да не разчитаме развитието на мача да стане в края, както срещу Словакия. Радващото е, че в нашите редици всички са здрави, нямаме и наказани футболисти. А и самочувствието ни вече е по-друго, искаме да спечелим и да продължим. Ще е трудно, но не само за нас, уверявам ви.

- Лукебакио е наказан и няма да участва, но кои са фигурите в лагера на "червените дяволи", които ти правят впечатление?

- Имат достатъчно добри играчи - спор няма. Имат и опит на международно ниво. Де Бройне направи силен сезон в Манчестър Сити, а сега пренася формата си и по терените в Германия. За Лукаку е изписано и казано всичко - нападател от класа. Лукебакио е добър, но няма да играе, а Ян Вертонген, Тилеманс, Караско, Тросар и Доку могат да блеснат във всеки момент. Ние разполагаме с не по-малко добри футболисти, така че те да внимават, ние няма какво да губи. Надявам се напрежението в тенхия лагер да е по-голямо.

- Да поговорим и за клубния ти отбор Жирона. Направихте отличен сезон, изненадахте всички с представянето си, а непредубедените фенове искахте да станете шампиони. Защо не успяхте, след като известен период водехте колоната в Испания?

- Никой в началото не си е представял, че ще стигнем дотук, до третото място и ще сме непосредствено зад Реал и Барса. Това е голям успех за клуба, а и за нас, разбира се. Важното е, че ще участваме в Шампионската лига, а апетитът идва с яденето. Не успяхме за титлата, тъй като съставът ни не е толкова опитен - нещо, което важи със страшна сила за грандовете. Ще опитаме да задържим нивото и през следващата кампания.

- Ако все още си в Жирона, тъй като в медиите постоянно се тиражира информация, че си желан от Атлетико Мадрид, Интер и Арсенал...

- Слухове не мога да коментирам. Имам агент, който движи нещата ми.

- В Жирона си съотборник и Виктор Циганков, с който сега защитавате честта на Украйна и на Евро 2024. Ти отбеляза доста попадения и стана голмайстор в Ла Лига (б.а. - 24 гола в 36 мача), а за някои от тях ти асистира и той. Може ли да се каже, че Жирона разполага с мощен украински тандем?

- Защо не? Виктор е отличен футболист, а времето, което прекарваме заедно по лагери, тренировки и мачове, ни е от полза. Приятели сме, сънародници, поддържаме се. Изпитахме голяма наслада и радост през сезона в Испания, а надявам се и тук, в Германия.

- А кога ще дойде радостта от края на кошмарната война, която продължава?

- Ох, не знам... Тежко е, тъжна тема. Надявам се час по-скоро, защото не е добре и за двете страни, за обикновените хора, както и за цяла Европа. Отразява ни се, на мен поне. Имам роднини и приятели в Украйна, често се чуваме, разказват за кошмара, опитвам да помагам с каквото мога. Може и да съм далеч от родината, но я нося в сърцето си, както и проблемите на Украйна.