Довиждане, Кралю! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Легендарният Надал, който записа редица рекорди и промени тениса, сега слиза от сцената

Спорт
15:15 - 10 Октомври 2024
14236
Довиждане, Кралю! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Животът е безмилостен, а старостта изяжда най-хубавите ти години. И остават само спомените. Е, днес е един от дните, в които един от големите спортисти на нашето съвремие реши да сложи край на впечатляващата си кариера. Рафаел Надал!

Бика от Майорка, който за повечето ще си остане Краля на клея, стисна зъби и взе онова решение, което обикновено е стиснало за гърлото всеки един спортист, който трябва да каже: "Край!"

Тежко е - и за него, и за неговите почитатели, които няма да го аплодират на крака или да изригват при всяка точка. Един от процесите в живота, който е необратим, е възрастта.

А в миналото вече остават битките му на корта с Роджър Федерер и Новак Джокович...

Животът тече неумолимо бързо, а спортната кариера се изплъзва като вода през шепите. И идва краят. Разликата между спортистите и музикантите е огромна, въпреки че те имат своята фенска маса, която ги следи и празнува/тъгува с тях винаги. Но едните могат да се върнат на сцената, след като са се оттеглили, или просто са закъсали за пари. Докато при спортистите е различно - там своето влияние оказват и контузиите и експлоатацията на тялото... Е, тук, когато стана дума за тяло, може би трябва да спомене и великият Ози Озбърн, но това е друга тема.

Рафаел Надал е роден на 3 юни 1986 г. в Манакор, Майорка (Испания), а в началото на XXI век се превърна в един от водещите състезатели в играта, особено известен с представянето си на клей. Той печели рекордните 14 титли от Откритото първенство на Франция в кариерата си и е първият играч, спечелил 22 титли от Големия шлем на сингъл при мъжете.

Малкият Рафа с чичо си Мигел на "Камп Ноу"

Бика от Майрока израства в семейство със спортни наклонности - чичо му Мигел Анхел Надал, който е професионален футболист в Барселона, заедно с Христо Стоичков. Участник е на три световни първенства по футбол през 1994 г., 1998 г. и 2002 г.

И една малка подробност - Рафаел и голям фен на... Реал Мадрид и ултрасите на Белия балет наколко пъти са използвали лика му за хореографии!

Испанецът отново е вдигнал победоносно ръце

Рафаел започва да играе тенис на четиригодишна възраст под ръководството на друг чичо - Тони Надал, който остава негов треньор в професионалния тур. В ранните си години Надал, който пише с дясната си ръка, но играе тенис с лявата, използвайки я в "двуръчния" форхенд и бекхенд.

Когато е на 12 години, чичо му го насърчава да възприеме по-традиционен стил с лява ръка. Надал се придържа към двуръчния бекхенд, но преминава към характерния за него едноръчен форхенд - ударът, който има заслуга за издигането му във висшите ешелони на спорта.

Надал, който официално става професионалист през 2001 г., се е явил само на един турнир от Големия шлем като млад състезател, когато достига до полуфинал на първенството на Уимбълдън през 2002-а. През следващата година той започва сериозно професионалната си кариера, като пробива в топ 50 на света.

През 2004 г. изиграва решаваща роля за победата на Испания над Съединените щати на финала за купа "Дейвис". Преодолявайки Анди Родик, тогава №2 в света, в четирисетов двубой на сингъл на откриването, Надал става най-младият играч (на 18 години и 6 месеца) в историята на международното отборно състезание, спечелил мач за страната победител.

Управлявайки форхенда си с опустошително силен топспин и покривайки корта с бързина, Надал бързо се превърна в един от най-добрите играчи в тура на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP). Той също така си създаде съперничество със световния №1 Роджър Федерер.

През 2005 г. Надал поставя рекорд за тенисист тийнейджър, като записва 11 турнирни победи, включително триумф на дебютното си Открито първенство на Франция, когато разстройва Федерер на полуфинала. През следващата година Надал си осигурява още пет титли в Тура, включително втора поредна победа на "Френч Оупън" - този път побеждавайки Федерер на финала. Той стига и до първия си финал на трева на Уимбълдън, преди да падне от Федерер.

През 2007 г. Надал увеличава броя на победите си на глинената настилка до рекордните 81 последователни мача, преди да загуби от Федерер на 20 май на финала на турнира от сериите "Мастърс" в Хамбург (Германия).
След като се възстановява и печели третата си титла на "Ролан Гарос", Надал губи от Федерер в изтощителен петсетов финал на Уимбълдън, продължил три часа и 45 минути.

Сълзи от двама приятели - Федерер и Надал

Двамата се срещат отново на финала в Париж през 2008 г., където Надал надделява над Федерер, за да спечели четвъртата си поредна титла в турнира, изравнявайки рекорда на Бьорн Борг за последователни победи на Откритото първенство на Франция.

През 2008 г. Надал и Федерер се срещат в трети пореден финал на Уимбълдън. Този път Надал печели петата си титла от Големия шлем в кариерата - в петсетов мач, продължил 4 часа и 48 минути, тогава най-дългият финал на сингъл при мъжете в историята на Уимбълдън - и така става първият състезател след Борг (1980 г.), който печели едновременно титлата от Откритото първенство на Франция и Уимбълдън в една и съща година.

През август 2008 г. Надал печели златния медал на сингъл при мъжете на Олимпийските игри в Пекин, а през същия месец наследява Федерер на първото място в световната ранглиста.

През 2009 г. Надал печели първата си титла на Откритото първенство на Австралия, след като отново побеждава Федерер в драматичен петсетов финален мач. През май следващата година той поставя рекорд за последователни победи на Откритото първенство на Франция, който след това е подобрен на 31, когато Надал е огорчен в четвъртия кръг на турнира.

Нов мощен удар с левачката

В края на тенис сезона през 2009 г. Надал помага на Испания да отстрани Чехия на финала за Купа "Дейвис". Доминацията му на Откритото първенство на Франция се завръща през 2010 г., когато с лекота печели състезанието за пети път в кариерата си, което е последвано от спечелването на втората му титла на Уимбълдън през юли същата година.

През септември печели първата си победа на Откритото първенство на САЩ и по този начин завършва кариерата си в Големия шлем, като е спечелил и четирите съпътстващи турнира от Шлема.

През 2011 г. Надал завоюва шестата си титла в кариерата на Откритото първенство на Франция, побеждавайки Федерер на финала. След като губи следващите три последователни последни битки на турнири от Големия шлем от Новак Джокович, Надал обръща посоката и побеждава сърбина на финала на Откритото първенство на Франция през 2012 г., за да счупи рекорда на Борг за титла на сингъл при мъжете.

През 2013 г. той прибавя още една титла на Франция и става първият човек, спечелил осем пъти едно и също състезание от Големия шлем на сингъл. По-късно същата година завоюва втора в кариерата си титла на сингъл на US Open. През 2014 г. печели деветата си шампионска титла на Откритото първенство на Франция.

През останалата част от сезона през 2014 г. Надал е измъчван от контузии, а през 2015 г. трудно възстановява формата си. През тази година той не успява да спечели титла от Големия шлем, с което прекратява рекордната си серия от 10 поредни години, в които е печелил поне един голям турнир.

Най-доброто му представяне на турнир от Големия шлем през 2016 г. е само отпадане в четвъртия кръг на Откритото първенство на САЩ, но Надал получи известно изкупление, като спечели втория в кариерата си златен олимпийски медал на игрите в Рио де Жанейро.

Той достигна до първия си финал от Големия шлем от три години насам на Откритото първенство на Австралия през 2017 г., където загуби вълнуващ петсетов мач от Федерер.

Надал сложи край на сушата си от титли от Големия шлем, когато през юни 2017 г. спечели десетата в кариерата си титла от Откритото първенство на Франция.

Три месеца по-късно той грабна третия си трофей на сингъл на Откритото първенство на САЩ. На Откритото първенство на Австралия през 2018 г. Надал е принуден да се оттегли на четвъртфинала поради контузия, но се възстановява навреме, за да спечели още една шампионска титла на "Френч Оупън", която е неговата 17-а титла от Големия шлем.

След като губи финала на Откритото първенство на Австралия през 2019 г., Надал продължава доминацията си в Париж през същата година, като завоюва 12-ата си кариерна титла на сингъл на Откритото първенство на Франция.

По-късно той печели титлата на сингъл на Откритото първенство на САЩ през 2019 г., която е неговата 19-а от Големия шлем в кариерата, втората по големина за мъже след 20-те титли на Федерер. През следващата година той изравнява швейцареца, когато печели 13-ата си титла в Париж. Рекордът им е изравнен през юли 2021 г. от Джокович.

С любимата титла от любимия Париж

След като губи на полуфинала на Откритото първенство на Франция през 2021 г., Надал пропуска повечето от оставащите турнири през годината, включително Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ, заради контузия на крака.

Той влиза в надпреварата в Мелбърн през 2022 г. с ниски очаквания, но зашеметява много наблюдатели, като преодолява дефицит от два сета, за да победи на финала руснака Даниил Медведев и да спечели 21-вата си титла от Големия шлем. Около четири месеца по-късно Надал спечели 14-ата си шампионска титла в кариерата на Откритото първенство на Франция.

Силната игра на Надал продължава и на Уимбълдън, но коремна травма го принуждава да се оттегли преди полуфиналния си мач. Той успя да се състезава на Откритото първенство на САЩ през 2022 г., но загуби в четвъртия кръг.

Следва още по-голямо разочарование на Откритото първенство на Австралия през 2023 г., където е победен във втория кръг след контузия на бедрото. Освен това Джокович печели турнира, за да изравни Надал по брой титли от Големия шлем. Впоследствие Надал пропуска Откритото първенство на Франция през същия сезон, което е спечелено от Джокович, който печели еднолично титлата.

Лебедовата песен - Париж 2024

Надал се завръща в игра през 2024 г., но продължава да изпитва трудности. На тазгодишното Открито първенство на Франция той губи в първия кръг. След това заяви: "Ако това е последният път, в който играя тук, аз съм спокоен със себе си".

След това пропуска Уимбълдън, за да се съсредоточи върху Олимпийските игри в Париж. Там се изправи срещу Джокович в първия кръг и беше победен в два сета.

Карлос Алкарас - наследникът на Рафа

Миналия месец той беше включен в състава на Испания за финалите на Купа "Дейвис", които се провеждат между 19-24 ноември.

"Мисля, че е подходящият момент да сложа край на една дълга и много по-успешна кариера, отколкото някога съм си представял. Много съм развълнуван, че последният ми турнир ще бъде финалът на Купа "Дейвис" и ще играя за моята страна", каза Надал.