Доживотен затвор за бивш играч на Евертън?

Ли Тие е обвинен в получаване на подкупи

Спорт
17:09 - 29 Март 2024
4381
Доживотен затвор за бивш играч на Евертън?

Един от най-известните китайски футболисти и бивш играч на Евертън - Ли Тие, може да бъде осъден на доживотен затвор. В народния съд на Ксианджин се проведе изслушване по делото срещу Ли Тие, който е обвинен в получаване на подкупи.

През февруари британските медии съобщиха, че Ли Тие вече е осъден на доживотен затвор. Всъщност това все още не се е случило - присъдата ще бъде произнесена "в определения срок". Твърде е вероятно обаче това да се случи, ако се сравняват наказанията за подобни провинения в Китай.

Той е обвинен в получаване на над 50 милиона юана (приблизително 6,5 милиона евро по днешен обменен курс) за повиквателни на играчи в китайския национален отбор, подпомагане на организирането на уреждане на мачове и трансфери на футболисти. Освен това той е обвинен в даването на подкуп в размер 1 милион юана, за да получи поста старши треньор на националния отбор.

Тази седмица бившият президент на Китайската футболна асоциация Чън Сююан беше осъден на доживотен затвор за подкуп. На съдебното заседание той се извини на всички футболни фенове в страната и изрази надежда те да му простят.

В средата на март съдът на провинция Шандун осъди бившия вицепрезидент на Китайската футболна асоциация (CFA), бивш ръководител на Младежката футболна лига и бивш ръководител на един от отделите на Министерството на образованието Ван Дънфън. За присвояване на обществени средства и приемане на подкупи той беше изпратен в затвора за 17 години и глобен с 5 милиона юана (приблизително 640 хиляди евро).