Доживотен затвор за изнасилване в Сърбия?

Предложените промени в Наказателния кодекс завишават присъдите за домашно и сексуално насилие

Новини
15:21 - 18 Септември 2023
3739
Доживотен затвор за изнасилване в Сърбия?

Сръбският министър на правосъдието Мая Попович заяви в интервю за белградския вестник "Политика", че с предложените изменения в Наказателния кодекс присъдите за домашно насилие ще бъдат значително по-строги и всички форми на изнасилване, на сексуално насилие над безпомощен човек и на дете може да бъдат наказвани с доживотен затвор.

Сексуалната злоупотреба със служебно положение да бъде наказана с присъда лишаване от свобода от шест месеца до пет години, каза Попович.

Тя добави, че при настъпила бременност в резултат на изнасилване се предлага извършителят да се наказва с лишаване от свобода от една до 10 години, вместо досегашното наказание лишаване от свобода от шест месеца до пет години.

За домашно насилие се предлага лишаване от свобода от шест месеца до пет години, вместо предвиденото досега наказание лишаване от свобода от три месеца до три години.

За случаи на домашно насилие, извършено с оръжие, с опасно средство или с друго средство, което може да причини тежка телесна повреда или тежко увреждане на здравето, се предлага лишаване от свобода в срок от една до 10 години. Сегашните присъди затвор за такива случаи са от шест месеца до пет години.