ДПС иска дебат за „тримата големи” в Темида

Възможно ли е предсрочно освобождаване на шефовете на ВКС, ВАС и главния прокурор?

Политика
18:52 - 17 Април 2019
2171
ДПС иска дебат за „тримата големи” в Темида

„Движението за права и свободи“ иска дебат по въпроса за възможността за разследване и предсрочно освобождаване на „тримата големи” в съдебната система. Това обяви зам.-председателят на парламентарната комисия по правни въпроси и зам.-шеф на ПГ на ДПС Хамид Хамид пред журналисти в парламента.

Хамид отбеляза, че трябва да се избере най-подходящият за България и най-добрият в Европа модел по този въпрос.

Миналата седмица новият правосъден министър Данаил Кирилов обяви, че работи по процедура за разследване и предсрочно прекратяване на мандата на председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор.

ПГ на ДПС не е обсъждала този въпрос, когато видим готови предложения, ще се съберем и сериозно ще ги обсъдим, посочи той. Хамид коментира, че това не е нова идея, тя е коментирана и с Данаил Кирилов, и с членовете на правна комисия, както и с представители на европейските институции. „Бихме желали да видим конкретни текстове и да започнем дебат по тях”, поясни Хамид Хамид.

„Съгласни сме със същността на идеята, че не трябва да има несменяеми и недосегаеми хора, както в политиката, така и в съдебната власт. Т.е. имаме готовност да участваме в този дебат. Принципно подкрепяме идеята, но това трябва да е с всички гаранции да няма политически разправии и да не се политизира въпросът”, ясен бе зам.-шефът на ДПС в НС.

Относно коментара на председателя на ВКС Лозан Панов за предложението на правосъдния министър, Хамид Хамид подчерта, че няма самочувствието да коментира думите на моралния стожер на обществото в България.

„Само ще ви напомня, че господинът даже няма смелостта да застане пред парламента и да защити собствения си доклад, така че това явно уважение един към парламента, втори път към закона - да не си подадеш декларацията и да извършиш правонарушение, когато си морален стожер на обществото, най-малко подхожда на един председател на тази институция в България”, отсече заместник-председателят на правната комисия от ДПС.