ДПС отбеляза годишнината от Възродителния процес (СНИМКИ)

Новини
17:48 - 26 Декември 2019
2015
ДПС отбеляза годишнината от Възродителния процес (СНИМКИ)

Общинският съвет на ДПС Кирково организира Възпоменателен митинг-мевлид в село Могиляне за жертвите на т. нар. “възродителен процес“ по повод 35-тата годишнина от трагичните събития в селото.

На 26 декември 1984 година, в началото на кампанията за преименуване на турците, властите разпръскват със сила демонстрация на жители на Могиляне, при което е убита 17-месечната Тюркян. Нейната смърт предизвиква силен отзвук сред турската общност, като по-късно в нейна памет е построена чешма. Мястото днес е важен символ за Движението за права и свободи.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ произнесе слово пред събралите се пред „Тюркян Чешма“.

“Тюркян и нашите герои направиха възможно днес от площадите да може да си честитим и Байряма и Коледата, защото по онова време джамията беше заключена, както и църквата. А ключът се намираше при партийния секретар, не при ходжата или попа. Но промяната не стана лесно”, каза председателят на ДПС пред събралите се хиляди на площада.

Лидерът на ДПС припомни, че от 1984 г. са минали 35 години, а от 1964 г. 55 години.

„Няма да намерят тези грозни събития място в учебниците, казва някой. Не напротив, докато нас ни има, ние ще пишем онези учебници, които носим в нашите души, заяви той. Ако живеем в един лицемерен свят, в който съдържанието в учебниците ще бъде едно, но в архивите ще има друго, а ние в душите си ще носим трето, няма да вървим на добре“, поясни още лидерът. „Трябва с достойнство да приемаме фактите от историята, но не за омраза, разделение или противопоставяне. Точно обратното – трябва да знаем фактите от нашата история такива, каквито са, за да се поучим от нашата история. Не да живеем в миналото, а да градим нашето бъдеще, бъдещето на нашите деца в нашата Родина, да има просперитет. Затова ни е нужна реалната история и фактологи", заяви Карадайъ.

Той каза, че днес, ако има политици, които се опитват да премълчават тази история, те са хора с гузна съвест.

„Но ние не сме като тях, ние ще говорим за тези исторически факти, за да може нашите деца и следващите поколения да ги знаят. Защото нашият път не свърши до събарянето на тоталитарния режим, ние направихме нещо повече. Онова обединение от 1989 г., което свали тоталитарната власт, се разгърна и от 1990 г. насам, вече 30 години се нарича Движение за права и свободи“, бе категоричен председателят.