ДПС показа модел за промяна на финансиране на партиите

Политика
10:39 - 19 Юни 2019
3743
ДПС показа модел за промяна на финансиране на партиите

Предложенията на ДПС за промяна в модела на финансиране на партиите вече са публикувани. Те са внесени от председателя на партията Мустафа Карадайъ и депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Халил Летифов между първото и второто четене на промяната в Закона за държавния бюджет за 2019, внесена от Министерския съвет, която предвижда субсидиите да се намалят на 1 лев на действителен глас.

ДПС предлага 11 лв. субсидии до 30 юни и 0 лв. от 1 юли в Бюджет 2019. В Закона за политическите партии движението предлага да се разреши без лимит финансирането на партиите от дарения и завещания от юридически лица и от еднолични търговци, както и да отпадне таванът от 10 000 лв. на година за дарения от физически лица.

ДПС предлага от 15 септември да се учреди Фонд „Строителство, ремонт и обучение в детските градини“, който първоначално да се финансира със средства от спестените пари за субсидии и от бюджетния излишък, а понататък целево. Фондът да финансира градините и яслите да са безплатни за всички. Движението добавя към законопроекта си и предложение за нулев ДДС за производство и разпространение на научна, художествена и учебна литература.