Драги: Европа е пред избор - промяна на курса или разпадане

Трябва да се съсредоточим върху преодоляване на изоставането в областта на иновациите спрямо САЩ и Китай, заяви италианският икономист

Новини
08:35 - 18 Септември 2024
1558
Драги: Европа е пред избор - промяна на курса или разпадане

Европа е изправена пред избор между повече интеграция, парализа или разпадане, заяви Марио Драги, бивш председател на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия.

Марио Драги очерта своя план за подобряване на конкурентоспособността на Европа чрез по-тясно сътрудничество в основни области и мащабни инвестиции в споделени цели.

Драги, автор на доклад относно европейската конкурентоспособност, изготвен по искане на председателя на Европейската комисия, заяви, че ЕС трябва да се съсредоточи върху три ключови въпроса:

  • преодоляване на изоставането в областта на иновациите спрямо САЩ и Китай;
  • разработване на съвместен план за обвързване на целта за декарбонизация с повишаване на конкурентоспособноста;
  • засилване на сигурността на Европа и намаляване на зависимостта ѝ от външни икономически сили.

Поддържането на европейския начин на живот ще разчита на подобряване на конкурентоспособността, а подобряването на конкурентоспособността изисква по-тясно сътрудничество и интеграция между европейските нации, подчерта Драги.

Една подходяща за целта програма за конкурентоспособност би изисквала годишно финансиране в размер на 750-800 милиарда евро

за проекти, чиито цели вече са договорени от ЕС. Част от тези средства могат да дойдат от частни източници, но някои ще трябва да бъдат обезпечени и чрез публични инвестиции, включително чрез нов общ дълг, емитиран специално за финансиране на ключови съвместни проекти, заяви Драги.

В дебат след обръщението на Драги много членове на ЕП се съгласиха с неговия анализ, че

икономиката на ЕС трябва спешно да промени курса си.

Според тях ЕС следва да се съсредоточи върху конкуренцията и иновациите в ключови отрасли, заедно с повече публични и частни инвестиции в социални, екологични и цифрови трансформации. Някои евродепутати призоваха за по-голям суверенитет и по-свободни пазари и подчертаха, че борбата с изменението на климата саботира икономиката на ЕС. Други отбелязаха, че растежът е съвместим с чисти иновативни технологии и социални инвестиции, за да се помогне на гражданите да адаптират уменията си.