Драго Драганов: ГЕРБ съсипаха болниците, къде потъват 7 млрд. лева?

Лекарите са търговци, другите напускат, хората са оставени да се оправят сами, гневи се социалистът

Новини
13:51 - 11 Юли 2023
3781
Драго Драганов: ГЕРБ съсипаха болниците, къде потъват 7 млрд. лева?

Частните болници завладяха целия пазар и хората са оставени сами да се оправят. Десните ги превърнаха в търговски дружества, ГЕРБ всички напуснаха и кадри няма. Така емоционално от трибуната Драгомир Драганов от БСП тръгна да защитава единствения останал кандидат за поста председател на НЗОК проф. Жени Стайкова.

Първото, което трябва да се промени – болниците не трябва да са търговски дружества. Здравеопазването да е за хората, да бъде достъпно. Докторите, които са се клели да не гледат пациента в портмонето, а да му помогнат. Това бяха други времена, сега времената са на търговия и няма нищо странно в това. Всички депутати имате близки, които ви молят за услуги, за да стигнат до добро здравеопазване, изригна Драганов.

Предлагаме човек, който предлага реформи заедно с министерството, ако мнозинството има желание. Проф. Стайкова иска да въведе контрол на харчовете.

Имаме бюджет от 7 милиарда лева, които някъде потъват, изчезват, не знам човек, който да стане и каже – доволен съм от българското здравеопазване, увери Драганов.

Той подчерта, че трябва да се вижда реалната стойност на здравните пътеки. Големият въпрос е къде отиват тия седем милиарда. Защо започнаха да падат кандидатурите, и остана само тази на един честен човек? Другите – за които имаме съмнения, бяха оттеглени, описа картината в битката за шеф на НЗОК Драганов.

Трябваше да има сблъсък. Убеден съм, че остава единствената достойна кандидатура, трябва да й се даде шанс с подкрепа от страна на НС за да започнем промяната. Здравеопазването е в колапс, благодарение на ГЕРБ, защото само правеха анализи, а докторите и медицинските сестри напускат страната, болниците затъват в дългове. Започва туризъм към една съседна държава.

Не можем да отвърнем на нуждите на населението, трябва да се предприемат мерки, призова Драганов.

Корнелия Нинова пък се възмути, че никой в залата не иска да говори по темата за здравеопазването и кандидатурата за шеф на НЗОК, след оттеглянето на кандидата на ГЕРБ за поста.

Задкулисието се прегрупира, нищо не ги интересува, само техните си интереси, заключи соцлидерката.