Драма в Lupa.bg: Христо Иванов разцепи костовистите

Новини
16:30 - 16 Юли 2020
7373
Драма в Lupa.bg: Христо Иванов разцепи костовистите

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов е на път да разцепи партията на Иван Костов ДСБ. Бившият правосъден министър, който се превърна в ключова фигура в народното недоволство и вече е звезда на десния фронт, се държал като тартор в редиците на обединението. Това взривява част от тъмносините активисти, гневни, че партията им остава безгласна, а ген. Атанас Атанасов почти козирува на ексминистъра, макар самият той да е съпредседател на ДБ.

„ДСБ е на път да бъде претопена от "Да, България", гневни са тъмносини ветерани. И признават, че проблемът не е от вчера, но сега нещата се задълбочават, след като съюзът доби нова сила на политическия фронт. Други пък са още по-крайни и твърдят, че десният проект, създаден от Иван Костов, дефакто вече не съществува. 

„Христо Иванов не е десен човек, реално той клони към леви политики, а ДСБ винаги е отстоявала твърдия статут на дясна партия”, коментират в редиците на ДСБ.

В същото време, мнозинството и в двете партии в ДБ настоява, че е крайно време да се избере единен лидер, за да не последва ДБ съдбата на Реформаторския блок, който стартира със силно начало, стана част от властта, но впоследствие се разпадна.

В „Да, България” настояват първият човек да бъде Христо, но тъмносини смятат, че Радан Кънев би могъл да поведе убедително десния съюз и да бъде по-ярко и по-харизматично лице. Вещи в ситуацията смятат, че бившият ДСБ- лидер обаче няма сили и ресурс да промени нещата и да подсили тъмносинята организация. Кънев се опари от Христо Иванов, който отказа предизборна коалиция с ДСБ на парламентарни избори през 2017 с мотива, че всеки сам трябва да отстоява своя политически проект. Това доведе до катастрофа на отделните малки партии и десницата остана извън парламента. Сега обаче Кънев не се конфронтира с ексминистъра, за да не блокира пътя на ДБ към властта.