Драматични избори в Турция , 3-ма убити и десетки ранени

Местният вот е тест за популярността на Ердоган

Новини
17:56 - 31 Март 2019
1950
Драматични избори в Турция, 3-ма убити и десетки ранени

Двама членове на Партия на щастието бяха убити в Източна Турция, съобщи лидерът на ислямистката формация Темел Карамоллаоглу. Той уточни, че убитите са доброволец, работещ в избирателна секция, и наблюдател в източния окръг Малатия.

Според информация на Анадолската агенция двамата са били убити след кавга между поддръжници на кандидати на различни партии. По данни на агенцията един човек е бил ранен при сблъсъка. Лидерът на Партията на щастието каза, че членовете на формацията му са били нападнати от роднина на кандидат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Същевременно 21 души са били ранени в окръг Диарбекир, Югоизточна Турция, при подобни сбивания, съобщи още турската агенция, цитирана от Асошиейтед прес. В окръг Мардин в същата част на страната са пострадали най-малко девет души. Има 12 леко ранени и в окръг Шанлъурфа, на границата със Сирия. Двама ранени има и в истанбулския квартал Кадъкьой. Те са пострадали при спречкване между роднини на кандидати за постове в общината.

С приключването на гласуването започна преброяването на бюлетините за определяне на местните органи на властта през следващите пет години. Час по-рано, в 16 ч. днес, приключи изборният ден в 32 окръга в Източна Турция. В 16 ч. бяха затворени избирателните секции в окръзи като Диарбекир, Тунджели, Ван, Хаккяри, Карс, Тунджели, Агръ.

Вотът днес е разглеждан като тест за популярността на президента Реджеп Тайип Ердоган, който не е губил избори от изкачването си на власт през 2002 г., посочва Асошиейтед прес. Силно представяне на местните избори на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще укрепи допълнително доминацията на Ердоган и контрола му над президентството, парламента и местната власт.