Драстично са се увеличили случаите на домашно насилие у нас

Новини
20:04 - 20 Септември 2024
1907
Драстично са се увеличили случаите на домашно насилие у нас

Статистика посочва, че сигналите за домашно насилие на телефон 112 от януари до август тази година са близо 26 хиляди. А между 1 и 19 септември са постъпили малко под 2 хиляди.

Това показва сериозно нарастване на случаите на домашно насилие у нас през настоящата година, предава NOVA. През 2023 година броят им е бил над 30 500. А случаите до септември 2024 година се равняват на отчетените през целите години 2020, 2021 и 2022.

Сред услугите са национална телефонна линия за помощ на пострадали и на лица в риск, социално, психологическо и правно консултиране, специализирани програми за възстановяване и защита в консултативни центрове и защитени жилища.

Жертвите на насилие ще получават информация къде се намират защитените жилища от националната телефонна линия, МВР, съдилищата, дирекции "Социално подпомагане", болници, омбудсман, местна власт и др. Там денонощно ще се приемат всички, които са заявили, че са пострадали, а настаняването им ще се пази в тайна. Служители на МВР ще могат да ги посещават, когато това е нужно.

Примерите за домашно насилие през последните дни не са малко. Тази сутрин млада жена от Челопеч разказа за побоят, нанесен й от мъжа, с когото живее от 8 години. Той я оставя осакатена - с изваден яйчник, две счупени ръце и разбита уста. 

„Винаги ще си спомням този ден. Тричасов побой. Само това му казвах – умирам. А той отговаряше - умирай, умирай!", разказа тя. 

Преди дни мъж наби майката на детето си в Пловдив. За случаите на тормоз докладва техен семеен приятел, който открил чат в телефона й и от там разбрал за насилието. След проведено разследване той се е сдобил с още едно обвинение - за закани с убийство на другия мъж.

Англичанин беше оставен в ареста във Враца, защото пребил жената, с която живее. Мъжът беше обвинен за нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие.

На 15 септември 55-годишна жена подала сигнал в полицейското управление в Шумен, защото мъжът й я. Тя е съобщила, че мъжът, с когото живее на семейни начала - 33-годишен местен жител, я изблъскал в гърдите, като ѝ причинил телесна повреда, след което я заключил извън жилището, което обитават.