Дръзко бягство от обсадения университет в Хонконг

Хиляди протестиращи се сблъскаха с полицията в квартал Коулун

Новини
21:22 - 18 Ноември 2019
2471
Дръзко бягство от обсадения университет в Хонконг

Десетки протестиращи в Хонконг организираха дръзко бягство от двудневна полицейска обсада на университетския кампус, като спуснаха въжета от мост до чакащи ги отдолу мотоциклети, след като Пекин отново предупреди, че може да се намеси, за да прекрати кризата, обхващаща града, предава AFP.

Сблъсъците избухнаха в ранните часове на вторник (местно време – понеделник вечерта българско време) между протестиращите и полицията, които заплашиха да използват смъртоносна сила, за да освободят активистите, блокирани в Хонконгския политехнически университет.

Обсадата на университета се превърна в битка на волята между полицейските сили в Хонконг и непрекъснато променящото тактиката си протестно движение.

В понеделник късно вечерта десетки облечени в черно протестиращи от пешеходен мост се спускаха по въжета на пътя отдолу, където ги очакваха мотоциклети.

При очевидно координирани усилия десетки хиляди протестиращи се втурнаха към кампуса на университета, за да прекъснат обсадата, като едновременно с това се разразиха сблъсъци с полицията в квартал Коулун.

Няколко десетки души останаха в кампуса, каза един протестиращ пред AFP, въпреки че на редица непълнолетни беше разрешено да напуснат университета след преговори с полицията.