Дрогата, която управлява Силициевата долина

Масово висши мениджъри и основатели на компании ползват микродози наркотици, за да се справят със стреса и огромните очаквания на инвеститорите

Новини
15:50 - 02 Юли 2023
6407
Дрогата, която управлява Силициевата долина

Илон Мъск взема кетамин. Сергей Брин понякога ползва халюциногенни гъби. Директори от компанията за рисков капитал Founders Fund, известна с инвестициите си в SpaceX и Facebook, правят партита с психеделици.

Редовната употреба на наркотици се измести от нещо което се случваше след работно време, до нещо, което е част от корпоративната култура, оставяйки бордовете и бизнес лидерите да се борят с отговорностите в една среда на честа употреба на забранени вещества. В основата на тази тенденция стоят технологични лидери и служители, които смятат психеделиците и подобни вещества, сред които псилоцибин, кетамин и LSD, като портали към нови пробиви в бизнеса, пише Investor, като цитира Wall Street Journal.

„Има милиони хора, които взимат микродози психеделици в момента“, коментира Карл Голдфийлд, бивш консултант по маркетинг и продажби в Сан Франциско, който неофициално съветва приятели и колеги в технологичния свят за това как да дозират правилно малки количества подобни вещества с цел максимално внимание. Това е „най-бързият път да отворите ума си и ясно да видите какво се случва“, казва Голдфийлд.

Той няма медицинско образование и твърди, че е научил повече за дозираното от опит. По думите му броят на въпросите, които получава за това как да се взимат микродози, е нараснал значително в последните месеци.

Историите за наркотиците, които взима Мъск, идват от хора, които са били свидетели как той приема кетамин, както и от източници, които са директно запознати с навиците му. Детайлите за употребата на наркотици от страна на Брин и на партитата на Founders Fund са от хора, които са запознати със случващото се.

Мъск, неговият адвокат и един от главните му съветници не са отговорили на запитванията за коментар. Говорителка на Брин, който е съосновател на Google, също не е откликнала на поканата.

Това движение не е медицински експеримент, нито е свързано с инвестиционна възможност, а е практика, която за мнозина се е превърнала в рутинна част от правенето на бизнес.То идва с рискове от записимост и злоупотреба. Повечето от наркотиците са незаконни. Преди да бъде убит през април в Сан Франциско, основателят на CashApp Боб Лий беше част от ъндърграунд парти сцената, известна като „the Lifestyle”, където употребата на психеделици беше нещо обичайно. Аутопсията на Лий разкри, че той е приел наркотици, включително кетамин, преди смъртта си.

Силициевата долина отдавна е толерантна към употребата на наркотици. Много от компаниите не тестват служителите си редовно. Това явление тревожи някои компании и техните управителни съвети, които се страхуват, че могат да бъдат държани отговорни за незаконна дейност, твърдят консултанти и близки до въпросните бизнеси.

Употребяващите разчитат на екстази и редица други психеделици, а елитът дори си наема химици. Известен успешен дилър на наркотици в Сан Франциско, който обслужва част от технологичния свят, е известен като “Costco”, защото потребителите могат да купуват на едро с отстъпка, твърдят източници, запознати с бизнеса.

Някои започват да ползват психеделици в търсене на яснота на ума или за справяне със здравословни проблеми, а вкрайна сметка ползват веществата по-често на партита в Силициевата долина.

Поканите за психеделични партита често се изпращат през приложението за криптирани разговори Signal, а не по имейл или чрез текстови съобщения, така че не могат да се споделят лесно. На някои частни партита от висок клас потребителите са молени да подписват споразумения за неразкриване на информация и понякога плащат стотици долари, за да присъстват, посочват източници, които са присъствали или са получили покани.

Главният изпълнителен директор на стартъпа BuildBetter.ai Спенсър Шулъм твърди, че ползва LSD на всеки три месеца, защото засилва фокуса и му помага да мисли по-творчески. Въпреки че работи сам след обичайното работно време, понякога той взима достатъчно малка доза – такава, че никой да не знае, че е на LSD. Други пъти залага на по-голяма доза, отива сред природата или да се катери.

Шулъм, който живее в Ню Йорк, споделя, че високите очаквания на фирите за рисков капитал и инвеститорите като цял могат да накарат основателите на компании да се насочат към психеделици, за да работят по-успешно. „Те не искат нормален човек, нормална компания“, казва той. „Искат нещо необикновено. Не си роден необикновен“.

По думите му той е внимателен в споделянето на LSD изживяванията си на работа, освен ако някой не го попита. „Не проповядвам всеки петък за удоволствията от наркотиците“, категоричен е Шулъм.

Едно от нещата, които подхранват неофициалната употреба на психеделици в света на технологиите е официалната клинична работа, извършвана от лекари и изследователи, търсещи нови решения на проблеми с психичното здраве. Кетаминът, който лекарите отдавна използват като анестетик, понякога се предписва за лечение на депресия или посттравматично стресово разстройство, често под формата на хапчета или вливания в клиниките.

Инвеститорите наливат средства в компании, които работят за разработката на лечения с психеделици. Рик Доблин, основател на изследователската и застъпническа неправителствена организация Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, или MAPS, имаше около 12 хил. посетители в нейната научна конференция за психеделици в Денвър миналата седмица, рекорд в сравнение с около 3000 преди шест години.

Използването на психеделици беше тема на бестселура на Майкъл Полан от 2018 г., наречен „How to Change Your Mind”. През 2022 г. в Netflix пък излезе документална поредица, базирана на книгата.

Стойността на пазара на психеделици, който включва компаниите, ангабжирани с проучвания и тестове за легализиране на употребата им, се очаква да достигне 11,8 млрд. долара до 2029 г., спрямо 4,9 млрд. долара през 2022 г., според компанията за пазарни проучвания BrandEssence. Founders Fund има дял в Compass Pathways – компания, изследваща комерсиалното развитие на псилоцибин, а нейният съосновател Питър Тийл лично инвестира в Atai Life Sciences, която разработва психеделици за психично здраве.  

Говорителка на Founders Fund твърди: „Изследвания показват, че психеделиците могат да осигурят значителни ползи за психичното здрве и ние подкрепяме усилията на публичния и частния сектор да направят тези лекарства безопасни и законно достъпни“.

Въпреки че някои технологични играчи казват, че приемането на наркотици има медицински ползи, повечето си дозират сами, а не в клинична среда. Технологични новатори като Стив Джобс от Apple отдавна говореха за ползването на LSD. Днес употребата на психеделици вече е широко разпространена.

„Преди няколко години говоренето за психеделици в Силициевата долина беше тема табу“, коментира Едуард Съливан, главен изпълнителен директор на Velocity Coaching – бизнес, който прави обучения за основатели на стартъпи и корпоративни директори. „Нещата наистина се промениха“.

Той твърди, че около 40% от клиентите му наскоро са изразили някакъв интерес към психеделиците, а само преди пет години са били шепа хора. Някои казват, че сега помагат на компании и на ръководствата им да се ориентират в употребата на наркотици.

Някои предприемачи приемат микродози, за да извлекат ползи, често с надеждата да облекчат безпокойството си или да станат по-фокусирани. Други от технологичния свят твърдят, че приемат пълни дози от даден наркотик – използвайки термина макродоза, докато се опитват да достигнат ниво, в което да измислят нова гениална идея. Голдфийлд описва това като „его смърт“ – преживяване, когато потребителят достига до сърцевината на своето същество и „се отпуска“.

Главният изпълнителен директор на стартъпа Iterable Джъстин Джу казва, че е използвал микродози LSD преди две години и е бил уволнен от борда на директорите на компанията. Уволнението на Джу е било заради нарушения на „Наръчника на служителите, политиките и ценностите на Iterable”, пише по това време компанията в имейл до служителите.

Джу споделя, че е приел микродоза LSD веднъж през 2019 г. по препоръка на друг предприемач, за да му помогне да се справи с депресията, в резултат на това, че е бил главен изпълнителен директор. Той открива, че медитацията и фастинга (продължителното гладуване – бел. ред.) не са достатъчни. „Наистина излекува голяма част от травмата в мен“, коментира той в интервю.

Джу завежда дело срещу Iterable и част от членовете на борда, обвинявайки ги, че е бил уволнен за това, че е огласил оплаквания за антиазиатска дискриминация, а проблемът с микродозите е бил просто претекст. Наркотиците са повлияли на визията на Джу по време на среща с инвеститорите, но като като цяло преживяването е донесло положителна промяна в работния му живот, посочват адвокатите му в рамките на делото.

Говорителка на Iterable е отказала да коментира темата, както и бордът на директорите. Случаят се насочва към частен арбитраж, допълва Джу.

Когато през 2018 г. Илон Мъск пуши марихуана в подкаста “The Joe Rogan Experience”, той и служителите на космическата му компания SpaceX са станали обект на тестове за наркотици месеци по-късно, споделя Мъск, без да разкрива повече подробности.

Главният изпълнителен директор е казал на част от източниците, че взема микродози кетамин за депресия. Освен това приема пълни дози кетамин по време на партита, според източници, които са били свидетели на това, както и според други, запознати със случващото се.