Дряновец пазел поне 20 мощи на светци в дома си

Специалистите твърдят, че реликвите са уникални

Новини
11:20 - 18 Август 2024
2268
Дряновец пазел поне 20 мощи на светци в дома си

Задържаният в Дряново Велизар Костадинов е складирал поне 20 мощи на светци, съобщи Нова тв. 50-годишният мъж бе задържан преди няколко дни с 500 реликви, които складирал в пристройки в къщата в Дряново.  

„Ние със сигурност не сме знаели нищо. Тези реликви са уникални. Те се намериха, за да получат почит. Това да стоят в мазета и да бъдат продавани е кощунство – хората, които са склонни да извършат това нещо, сигурно не вярват в Бога, но трябва да пазим поне малко страх”, каза главният секретар на Светия синод епископ Герасим.

По думите му се предполага, че мощите са изчезнали още през 70-те години от Рилския манастир.

След реликвите има и църковен жезъл на митрополит на стойност шестцифрена сума. „Имаше намерени църковни и археологически ценности. Неговата дейност е за придобиване и после продажба. Намериха се икони, мощехранилници, мощи на светци, евангелие, ръкопис на старобългарски и много предмети свързани с Българската православна църква”, каза старши комисар Калин Ливов, заместник-директор на ГДБОП.

Неофициално се работи по версията за международен канал за продажба на такива вещи. Част от тях са спечелени на търгове в Западна Европа, други са доставени от Северна Македония и България, а мъжът от Дряново е бил важно и свързващо звено с много богати хора в Руската федерация, някои от които са купували тези вещи много скъпо.