Дуплантис бие и в бягането

Състезателят в овчарския скок изпревари Вархолм на 100 м

Спорт
11:20 - 05 Септември 2024
1884
Дуплантис бие и в бягането

Олимпийският шампион и световен рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис (Швеция) победи норвежкия бегач на 400 метра с препятствия и също световен рекордьор Карстен Вархолм в очакваната с огромен интерес демонстративна надпревара между двамата в спринт на 100 метра в Цюрих (Швейцария), където тази вечер предстои кръг от веригата Диамантената лига по лека атлетика.

Дуплантис бе по-бърз от съперника си и завърши с доста добър резултат от 10.37 секунди, а Вархолм изоставаше през цялото време и финишира за 10.47.

Идеята за състезанието дойде след приятелски закачки между двойката по време на тренировка миналата година, а когато спринтът най-накрая беше насрочен след приключването на Олимпиадата в Париж, веднага привлече очакването на феновете на леката атлетика по целия свят.

Двамата се появиха на пистата като боксьори, излизащи на ринга - Дуплантис в синьо, а Вархолм в червено, като имаше много закачки и шеги между приятелите.

"Трябва да отдам дължимото на Мондо. Той ме победи честно днес, така че беше страхотно състезание. Той беше наистина бърз", заяви Карстен Вархолм, който получи от Дуплантис шведски екип, който ще трябва да носи по време на участието си в старта от Диамантената лига довечера.

Световният рекорд в спринта на 100 метра от 9.58 секунди принадлежи на Юсейн Болт от 2009 година и изобщо не беше застрашен, но и двамата лекоатлети бягаха по-бързо от рекорда при жените от 10.49 секунди, поставен от Флорънс Грифит-Джойнър през 1988 година.