Два самолета "Спартан" отнасят помощта за Хърватия

Новини
12:50 - 31 Декември 2020
1899
Два самолета "Спартан" отнасят помощта за Хърватия

България ще изпрати обещаната хуманитарна помощ на Хърватия след земетресението с два самолета „Спартан”. Екипажите са три и са от състава на Военновъздушните сили. Полетите са планирани за 1 януари. 

Тази сутрин на летище „Враждебна” пристигнаха 500 походни легла, които са предназначени за пострадалите. 

„Международното летище в Загреб приема полети, така че няма проблеми за изпълнението на задачата. Разчитаме полетът да трае около 2 часа, като ще излетим на Север през Румъния и Унгария. Имаме готовност първите полети да бъдат с двата „Спартана”, обясни подполковник Димчо Добрев, който е командир на 16-а транспортна авиационна група.

Само за 24 часа, 14 страни се отзоваха на молбата на Хърватия за помощ след природното бедствие  - 13 от ЕС и Турция, съобщи ръководителят на представителството на Европейската комисия в Хърватия - Огнян Златев.

В Хърватия - в пострадалите от земетресението градове Петриня, Сисак и Глина, продължават дейностите по отстраняването на причинените от труса щети. Военнослужещи и техника оказват помощ на пострадалите, осигурени са и хеликоптери за транспорт на ранени, както и техника за разрушаване и разчистване на развалините на опасни сгради.

И тази нощ в района на хърватския град Петриня бяха регистрирани няколко земетресения, най-силното от които с магнитуд 3,8 по Рихтер в 4.36 часа. Част от хората прекараха втора поредна нощ в автомобилите си. Те очакват инсталирането на контейнери, в които да бъдат временно настанени.