Два тигъра от защитен вид са отровени в Индонезия за дни

Популацията от изчезващите хищници наброява едва няколкостотин екземпляра

Новини
20:49 - 29 Юни 2020
1487
Два тигъра от защитен вид са отровени в Индонезия за дни

Втори суматрански тигър, който по всяка вероятност е бил отровен, беше открит мъртъв за по-малко от седмица, заявиха индонезийските власти, предаде БТА като цитира Франс прес.

Това е нагледно доказателство за заплахата, тегнеща над този защитен вид, който в наши дни наброява само неколкостотин екземпляра. "Не открихме нито капан, нито наранявания по тялото на хищника", обясни Хади Сойфан, отговорен служител в агенцията за защита на природата в провинция Ачех Юг на остров Суматра. 

Той открил трупа на животното в близост до местна ферма и в момента се провежда аутопсия.

При споменатите два случая тигрите са били отровени, след като са нападнали добитък на местните. Тези случаи свидетелстват за изострящите се конфликти между хората и дивите животни в този архипелаг от Югоизточна Азия.

Миналата седмица заровеният труп на суматрански тигър самец беше открит в националния парк Батанг Тадис в северната част на остров Суматра. Местни жители твърдят, че животното е било отровено от фермери, защото посягало на добитъка им. 

Конфликтите между тигри и хора възникват вследствие на обезлесяването в полза на плантациите с палмово олио, което изкарва хищниците извън естествения им хабитат и ги приближава до населението от хора зони. /