Два законопроекта предвиждат връщането на хартиените бюлетини

БСП и ГЕРБ-СДС поискаха промяна в Изборния кодекс

Новини
21:16 - 24 Юни 2022
3981
Два законопроекта предвиждат връщането на хартиените бюлетини

Нов опит за връщане на хартиените бюлетини. Преди дни от ГЕРБ-СДС поискаха промяна в Изборния кодекс, според която това ще е алтернатива на машинния вот.

„За” предложението се обявиха БСП, които също имат законопроект с такова искане. Хартиените бюлетини да се върнат паралелно с машинния вот и всеки избирател да решава как да гласува. Това е записано в проектозакона на ГЕРБ-СДС.

„Въвеждането на машините изцяло, само и единствено, и без да даде правото на хората да изберат, води до намаляване на избирателната активност.

А за демокрацията е от изключително голямо значение да има една по-широка представителност”, смята депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Александър Ненков.

Макар, че  при последния ремонт на Изборния кодекс от БСП категорично да подкрепиха машинния вот, сега имат нови, по-смели идеи. „Да няма и така наречените тъмни стаички. Както във всички европейски държави, гласуването на хартия да се извършва пред погледа на комисията. Разбира се, да се запази тайната на вота. Но да не може да се извади някакво техническо средство и да не може да се заснеме за кого е гласувал съответният човек”, каза Филип Попов от БСП.

Подобно на ГЕРБ, и от левицата се опитват да преодолеят ниската избирателна активност.

А от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” не откриха причина за нови правила. „Вече има много по-малко невалидни бюлетини, много по-малко сигнали за манипулации. Всички сме виждали как просто се задрасква някаква бюлетина, прави се невалидна и по този начин се манипулира вотът на хората”, каза Стоил Стоилов от ПГ на „продължаваме Промяната”. Според правосъдния министър Надежда Йорданова връщането към хартиените бюлетини би било грешка и отстъпление от демократичния процес.

По думите й това е една много сериозна преграда срещу контролирания вот.

„Има такъв народ”, които предложиха отпадането на стария метод на гласуване, заподозряха други цели в готвените промени. „Тогава, може би, ще има нова коалиция в парламента – БСП, ГЕРБ и ДПС, които ще искат да върнат хартиените бюлетини”, каза депутатът от ПГ на ИТН Станислав Балабанов.

Депутатите напълно законно могат отново да променят изборните правила, категоричен и е преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

„Имаше парламенти, които успяха да направят само по един закон. Тоест, да изменят Изборния кодекс. Това нещо може да стане и то вече се превръща в един лош навик на българските политици”, каза той.

По сега действащите правила, хартиени бюлетини има само в секциите с по-малко от 300 избиратели.