Двама британски министри хвърлиха оставки

Кабинетът на Джонсън остана без здравен и финансов началник

Новини
20:44 - 05 Юли 2022
2276
Двама британски министри хвърлиха оставки

Саджид Джавид подаде оставка като министър на здравеопазването, като заяви на премиера Борис Джонсън, че Консервативната партия е "по-голяма от всеки отделен човек", съобщи "Индипендънт".

"Със съжаление трябва да кажа обаче, че ми е ясно, че тази ситуация няма да се промени под ваше ръководство - и следователно вие загубихте и моето доверие.", допълва той. 

Докато в същото време  депутатите тори настояват кабинета да свали министър-председателя, Джавид напусна, като каза: "Съжалявам, че вече не мога да продължа с чиста съвест".

Оставката дойде след като Джонсън сложи край на мълчанието си по скандала с Крис Пинчър, като се извини, че го е повишил въпреки доказателствата за неговото сексуално поведение. Това е само последният от многото скандали, в които се замеси Джонсън по време на управлението си. 

"Тонът, който задавате като лидер, и ценностите, които отразявате върху вашите колеги, вашата партия и вашата страна", написа той като мотиви за оттеглянето си.

След него подаде оставка и министърът на финансите Риши Сунак също се оттегли.

"Обществеността с право очаква правителството да се ръководи правилно, компетентно и сериозно, заяви Сунак. "Заслужава си да се борим за тези стандарти и затова подавам оставка."

Двойните оставки дойдоха, след като според медиите кабинетът е провел седмичното си заседание в изключително мрачно настроение  - което предизвика спекулации, че бунтът е близо.

Преди месец Джонсън спечели вот на доверие в партията си, въпреки че близо 150 негови консервативни депутати гласуваха за отстраняването му от поста. 

Премиерът спечели вот на доверие на лидерството си с 211 срещу 148, което означава, че успя да осигури подкрепата на повече от половината от своите депутати.

Джонсън получи 58,8% подкрепа от Консервативната партия, като 41,2% гласуваха против неговото ръководство.

Въпреки това, мащабът на бунта срещу него бе сериозен удар върху авторитета на Джонсън и го оставя силно отслабен.