Двама души загинаха под лавини в Швейцарските Алпи

Новини
22:00 - 16 Януари 2021
758
Двама души загинаха под лавини в Швейцарските Алпи

Лавини, предизвикани от обилни снеговалежи в Швейцарските Алпи, причиниха смъртта на двама души и наложиха няколко спасителни операции, съобщи днес полицията, цитирана от ДПА.

49-годишен скиор е намерил смъртта си под лавина в кантон Швиц. Друг човек е загинал, затрупан от снежна маса в кантон Обвалден. Един спортист е получил тежки наранявания, а друг човек е бил евакуиран невредим. Издирването на още евентуално затрупани хора е било прекратено поради настъпването на тъмнината.
Според местни медии най-малко един човек е в неизвестност. Лавини извън пистите са паднали и по други места.
Снеговалеж, какъвто се е случва веднъж на около 20 години, затрупва Швейцария от средата на тази седмица. В Алпите дебелината на снежната покривка достига два метра. Метеоролозите предупредиха, че тази нощ ще паднат още 50 сантиметра сняг, което ще увеличи риска от лавини в Алпите.
В съседна Франция обилен снеговалеж прекъсна електроснабдяването на близо 5000 домакинства в източната област Елзас, съобщи ДПА.
Заледяванията и студът създават трудности на много места във Франция. Националната метеорологична служба препоръча на населението в 32 департамента в северните и централните части на страната да бъде много внимателно. В столицата Париж също вали сняг.