Двама хирурзи от ВМА с награди от "Лекар на годината-2023"

Новини
08:56 - 20 Октомври 2023
3765
Двама хирурзи от ВМА с награди от "Лекар на годината-2023"

Двама хирурзи от Военномедицинска академия бяха отличени на церемонията „Лекар на годината-2023”, на която Български лекарски съюз награждава изявени специалисти за принос в медицината.

Професор д-р Неделчо Цачев, д.м., ръководител на Катедра „Ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия” и на Клиника „Ортопедия и травматология”, спечели първо място в категорията “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“.

Ръководената от проф. Неделчо Цачев структура е една от най-старите школи в родната медицина и в същото време една от най-иновативните. От 2020 г. успешно приложение в работата на екипа намира и изкуствения интелект чрез революционна технология в персонализираната медицина и по-конкретно костната хирургия. 3D-изработените импланти се прилагат при изключително подбрани, без друга алтернатива клинични случаи. От две години във ВМА се използват и очила за смесена реалност – софтуерният продукт пренася предоперативния план върху оперативната среда. Благодарение на специален алгоритъм, смесването на виртуалния и реалния свят става много точно. Екипът на проф. Неделчо Цачев извърши за първи път операция с поставяне на 3D ацетабуларен кейдж с използването на очила с VAR-виртуална аугментурана реалност.

Старши лейтенант д-р Светозар Марангозов, който е част от екипа на Клиника по съдова хирургия, спечели наградата за младите медицински надежди на България “Ти си нашето бъдеще“.

Д-р Марангозов има интереси в областта на ултразвуковата диагностика в съдовите заолявания, артериалните, венозни и ендоваскуларни процедури в съдовата хирургия, иновативните методи за лечение на варикозната болест и лечението на венозните заболявания. Особените му интереси са в областта на норганната трансплантация и по-специално в трансплантацията на бъбреци. През 2023 г. е част от екипа на ВМА, преминал специализация в Истанбул, Турция и завършил мастър клас в рамките на Четвъртия международен курс за трансплантация на бъбреци.

Държавният глава връчи отличията на младите медицински надежди на България, в категорията “Ти си нашето бъдеще“. Тази година носителите на приза са: 

Доц. д-р Младен Дойков, д.м. 
Д-р Явор Петров 
Д-р Светозар Марангозов  
Д-р Явор Пукалски  
Д-р Цанко Йоцов  
Д-р Ния Милева

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, който е сред възстановителите на БЛС, връчи наградите в категорията за “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“. Това са:

Д-р Виолета Пашова  
Д-р Венцислав Грозев  
Д-р Цветан Райчинов  
Д-р Тотко Найденов 

Двама са носителите на приза “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, а отличията им връчи проф. Христо Шивачев – зам.-председател на БЛС. Това са: 

Проф. д-р Неделчо Цачев, д.м 
Д-р Тома Спириев

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов отличи победителите в категорията   “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Носителите на званието са: 

Проф. д-р Христо Цеков, д.м.н. 
Проф. д-р Валентин Игнатов, д.м. 
Доц. д-р Митко Митков, д.м.  
Доц. д-р Явор Иванов, д.м.  
Доц. д-р Калин Лисички, д.м. 
Д-р Пенка Бахчеванова

По традиция, по предложение на Районните лекарски колегии, бяха отличени лекари от страната доказали професионализма си. Главният секретар на БЛС д-р Валентин Пеев връчи отличия на: 

Д-р Емил Миленков – РЛК Враца 
Д-р Анелия Толева – РЛК  Габрово 
Д-р Митко Груев- РЛК  Добрич 
Д-р Георги Дзивков – РЛК Кърджали 
Д-р Цветомила Дудевска - Вачевска – РЛК  Ловеч 
Д-р Евгени Милев – РЛК Монтана 
Д-р Мариана Генова – РЛК  Търговище