Двама са загиналите пилоти в Граф Игнатиево, наредили им да направят ефектни маневри

Новини
15:00 - 13 Септември 2024
4144
Двама са загиналите пилоти в Граф Игнатиево, наредили им да направят ефектни маневри

Старши лейтенант и майор са загиналите летци на самолет L-39, който падна днес в авиобазата Граф Игнатиево. Това стана пред десетки присъстващи на генералната репетиция за утрешното авиошоу, което вече е отменено. Все още няма съобщение от МО има ли жертви, но в авиобазата, където стана инцидентът, се знаят имената на загиналите.

От командния пункт им наредили да направят няколко ефектни маневри и след това да кацат. При една от тях самолетът се озовал в близката гора. Пилотите не са имали време да реагират, тъй като са летели на малка височина.
Причината изобщо не е в катапулта, както се твърди, а в липсата на време за реакция, казаха авиатори.

Те са потресени от поредната трагедия и описват двамата пилоти като изключителни професионалисти. Старши лейтенантът наскоро се оженил, а майорът бил инструктор и минвавал сред колегите си като страхотен човек.
По време на катастрофата на летището все още е имало оператори и фотографи, които бяха дошли за демонстрационния полет на Румен Радев с F-16. След него журналистите бяха приканени да напуснат, но някои от тях все още не са се били изтеглили. Те успели да заснемат катастрофата, но първата работа на военните била да ги накарат да си трият снимките и клиповете вместо да разследват причините за трагичния инцидент.
"Няма ли да свалите вече този ръководен състав на ВВС начело с началника на отбраната и най-висшия. Не стават!!! Колко жертви още???", написа Димитрина Попова, вдовицата на подп. Валентин Терзиев, който загина на 9 юни 2021 г. при учение край Шабла.