Двама умряха от малария в Румъния, донесли си я от Занзибар

През последните 24 часа в болница са приети и други двама пациенти с болестта от екзотичния остров

Новини
16:07 - 06 Февруари 2024
3426
Двама умряха от малария в Румъния, донесли си я от Занзибар

Жена на 47 години, която беше открита мъртва в апартамента си в град Клуж-Напока, е починала от тежка форма на малария, съобщава новинарският сайт Хотнюз, като се позовава на Антена 3 и Реалитатя.

Камелия Тише, бивша съпруга на председателя на Окръжния съвет на Клуж Алин Тише, се е завърнала наскоро от ваканция в Танзания, посочват цитираните източници. Според съдебните лекари тя е починала от остра форма на малария.

Сайтът отбелязва, че днес е потвърден и един смъртен случай в Букурещ в резултат на същото заболяване. 

Клиничната болница за инфекциозни и тропически болести "Д-р Виктор Бабеш" в Букурещ съобщи, че мъж на 54 години, който е бил приет с малария в интензивно отделение, е починал наскоро.

През последните 24 часа в здравни заведения са приети и други двама пациенти с малария, които са се заразили по време на пътуване в Занзибар. 

На 30 януари Министерството на здравеопазването съобщи, че през последните три месеца в Румъния са диагностицирани 11 случая на малария - по четири случая през ноември и декември и три през януари. Става дума за лица, които са пътували в ендемични зони в Африка.

До края на януари не е регистриран нито един смъртен случай, посочва още румънското здравно министерство.

За маларията е характерно, че тя се среща основно в страните с тропичен и субтропичен климат. Най-често и продължително се среща в държавите от Африка, Централна и Южна Америка, както и тези на азиатския континент. В някои от страните опасността от заболяване обхваща от 6 до 10 месеца през годината, докато в други през есенно-зимния сезон предаването се прекъсва.

Маларията е остро протичащо паразитно заболяване, причиняващо се от четири вида плазмодии, които поразяват човека. Самото заболяване протича с циклично редуване на подобряване и влошаване на състоянието. Клиничната картина се владее основно от три симптома – треска с висока телесна температура, анемия (намален брой на червените кръвни клетки) и увеличен размер на слезката и черния дроб (хепатоспленомегалия).

Комарите са преносители на микроорганизмите, които предизвикват заболяването при човека. Самите комари се заразяват при смукане на кръв от болен.