Двамата от Нови хан, разпространявали порнографски материали с деца, отстават в ареста

На 18 ноември при мащабна акция бяха задържани общо 13 лица

Новини
18:43 - 20 Ноември 2022
2882
Двамата от Нови хан, разпространявали порнографски материали с деца, отстават в ареста

Съдът уважи искането на Районна прокуратура – Елин Пелин за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама обвиняеми от Нови хан за разпространение на порнографски материали с участие на непълнолетни лица. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София. 

Обвиняемите, с инициали С. Г. на 42 години и Цв. Г. на 40 години, са привлечени към наказателна отговорност за извършено престъпление, което е с изключителна степен на обществена опасност, според квалификацията му в Наказателния кодекс. 

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за това, че в жилище в село Нови Хан, община Елин Пелин, С. Г. и Цв. Г. разпространявали до неограничен кръг потребители на интернет порнографски материали - клипове и снимки, за създаването на които са използвани лица с неустановена самоличност, видимо изглеждащи като ненавършили 18-годишна възраст.

За целта обвиняемият С. Г. използвал преносим компютър и мобилен телефон, посредством инсталирани програми – Bit Torrent и чрез профил в електронна поща. Неговият брат – обвиняемият Цв. Г., извършвал престъпното деяние чрез мобилен телефон и програмата за обмен на незабавни съобщения Telegram. 

По делото са извършени оглед на местопроизшествието, претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвена е компютърно-техническа експертиза, разпитани са свидетели. Установени са множество мултимедийни файлове и файлове с порнографски изображения на непълнолетни и малолетни лица. Открити са инсталирани приложения, използвани за тяхното разпространение до други лица, съобщават още от прокуратурата. 

Съдът прие доводите на Районна прокуратура – Елин Пелин за наличие на обосновано предположение за авторството на престъпното деяние. Съществува реална опасност обвиняемите да извършат престъпление, да осуетят разкриването на обективната истина по делото и да се укрият, смятат от държавното обвинение. 

Двамата обвиняеми са задържани на 18 ноември 2022 г. в рамките на мащабна операция за разкриване на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст. Тя се проведе в няколко града в страната с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Главна дирекция „Борба с организирана престъпност“ на МВР.

Разследването продължава под ръководството на прокуратурата.

В днешния ден Районен съд – София заседава по мерките за неотклонение на няколко от задържаните в рамките на операцията лица, сред които има и чужд гражданин.