Две фирми строят "Армията"

Спорт
11:19 - 09 Септември 2024
673
Две фирми строят "Армията"

Две компании ще са основните изпълнители по изграждането на новия стадион на ЦСКА. Една от тях е водещата строителна фирма у нас и една от най-големите в Югоизточна Европа – „Главболгарстрой“, която работи по множество държавни проекти.

Другата пък е със седалище в Русе, като именно тя първа ще влезе в парцела на вече разрушения „Българска армия“, за да даде старт на конструктивните дейности. Разбира се, по реализирането на плана, изготвен от архитектурното бюро „ИПА“, ще работят и много подизпълнители.

Както е известно, в периода от април до юли смолянската компания „Ростер“ демонтира и разчисти напълно стария стадион и прилежащите към него части и в момента целият имот е изравнен със земята.

Целият процес по реконструкцията на дома на ЦСКА се ръководи от дружеството „Спортни имоти Българска армия“, в което клубът и спортното министерство участват с равни дялове. Тоест всички решения преминават през одобрение от държавата, което в някаква степен и забавя скоростта, с която се движи проектът.

Затова и се получава няколкомесечната пауза от края на демонтажа до началото на строителните дейности. По време на нея се подготвят нужните документи и трябва официално да се подпишат договори с въпросните изпълнители. Когато всичко това се случи, от Борисовата градина ще анонсират официално дата за „първа копка“. Идеята е тя да се състои през следващия месец.

Според предварителния план строителните дейности ще отнемат около година и половина. Проектът предвижда използване на готови конструктивни елементи , изработени извън зоната на парка в съответствие с модерните тенденции за реконструкция на такъв тип обекти.