Две трети от лекарствата се продават без верификация

От февруари досега в системата са въведени 136 млн. опаковки

Здраве
18:05 - 13 Ноември 2019
5986
Две трети от лекарствата се продават без верификация

Броят на свързаните със системата аптеки и броят на сканираните опаковки нараства, но все още над две трети от лекарствата се отпускат на пациентите, без да бъдат проверени чрез системата. Това съобщи изпълнителният директор на Българската система за верификация на лекарствата Илиана Паунова  по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор", пише сайтът здраве.нет.

2783 са подадените заявки свързване, от които над 2500 са аптеки, 156 болнични аптеки, 123 търговци на едро и 3 дрогерии. Сканират 1340 аптеки или над 50% от свързаните в системата и 54 търговци на едро - 45% от свързаните в системата.

"Системата у нас работи ефективно - броят на получените сигнали за несъответствие на опаковки по технически причини у нас намалява - от 16% от сканиранията в началото на под 1% сега, или двойно по-малко от средното за Европа", заяви Паунова.

Всички страни членки на ЕС задължително имат национални системи за верификация на лекарствата и са свързани в единна европейска система, изпълнявайки директива и регламент на ЕС. Системата гарантира автентичността на лекарствените продукти чрез уникален код, който се сканира при търговците на едро и в аптеките. Така пациентите могат да са сигурни, че получават това, което производителят е поставил в опаковката. Oт старта на системата на 9 февруари досега в Българската система за верификация на лекарствата са качени от производителите кодовете на над 136 млн. опаковки лекарства.