Двойни стандарти от страна на полицията на паметника на съветската армия нажежават страсти

Музикантът и бивш общински съветник Васил Гюров разказа, че протоколи за нарушения се пишат само на желаещите премахването на монумента, но не и на защитниците му с незаконен палатков лагер там

Новини
14:32 - 19 Август 2023
7205
Двойни стандарти от страна на полицията на паметника на съветската армия нажежават страсти

Паметникът на съветската армия в София продължава да провокира крайни настроения. Незаконният палатков лагер още е там, въпреки че разрешителното му вече изтече. В същото време застъпниците монумента да се премахне биват провокирани от (без)действията на полицията. 

В полемиката се включи и музикантът Васил Гюров, основател на група "Ревю". Той беше и общински съветник в София от групата на "Зелените", а по-късно беше в листата на "Демократична България". В пост в социалните мрежи той разказа за преживяването си в Княжеската градина снощи: 

"Снощи минавайки покрай паметника на съветската армия(МОЧА), станах свидетел на спор между група граждани, желаещи премахването на монумента и охраняващите го на палатки, родолюбци. Интересно беше, че органите на реда, в лицето на народната полиция, се намесиха като съставиха предупредителен протокол на противниците на паметника с аргумента, че говорили на висок глас и нарушавали обществения ред.

На въпроса ми: Ако аз отида при "родолюбците" и започна спор за смисъла на този паметник или ги попитам какво всъщност пазят, а те повишат тон, дали и на тях ще им се напише предупредителен протокол? Получих отговор: Не, защото вие ще ги провокирате!

Сега няма няма да навлизам в разговор за двойните стандарти и затова кой е истинският провокатор в случая. Само ще отбележа, че ако за местните избори се регистрира партия - "Долу Паметника Съветски" (накратко - ДПС), със сигурност ще обере голям процент от вота."